LUMC betrokken als kennispartner bij Nationale Diabetes Challenge

Het LUMC gaat de Nationale Diabetes Challenge (NDC) in Den Haag ondersteunen op het gebied van leefstijl. Onder andere hoogleraren Jessica Kiefte-de Jong (Population Health) en Hanno Pijl (diabetologie) zijn dinsdag 21 mei aanwezig bij de kick-off van de NDC.

Wandelinterventie

De NDC is een wandelinterventie van de Bas van de Goor Foundation. Onder andere in Den Haag wandelen diabetespatiënten samen met zorg,- sport- en welzijnsprofessionals en andere bewoners verschillende afstanden.

Voor een periode van 20 weken lopen ze samen met als doel om hun leefstijl en gezondheid te verbeteren. De challenge wordt afgesloten met het NDC festival op 28 september in Den Haag.

Terugdringen leefstijlgerelateerde aandoeningen

De Nationale Diabetes Challenge is een concreet en laagdrempelig voorbeeld van een leefstijlinterventie die de zorgkosten voor diabetes en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terugdringt en mensen gezonder en vitaler maakt. De LUMC-Campus Den Haag is als onderdeel van het LUMC kennispartner bij dit initiatief.

Wilt u zelf een diabetespatiënt ondersteunen of gewoon als bewoner of professional meelopen? Op de website van de NDC kunt u zien op welke plekken in Den Haag er gelopen wordt.

Ondersteuning vanuit het LUMC

Tijdens de kick-off van de NDC ondertekenen de hoogleraren namens het LUMC een intentieverklaring. Dit doen ze in het bijzijn van Staatssecretaris Paul Blokhuis. In de verklaring staat dat het LUMC zich de komende drie jaar actief inzet voor een gezonde basis in de stad en een vitaler Den Haag.

Zo wordt bijvoorbeeld onderzocht wat het effect is van de Nationale Diabetes Challenge op de kwaliteit van leven van de deelnemers. Ook onderzoekt de LUMC-Campus Den Haag samen met andere zorgpartners hoe een gezonde leefstijl gestimuleerd kan worden vanuit de zorg en de omgeving.

Leefstijl in de media

Hoogleraar diabetologie Hanno Pijl sprak afgelopen maandag in het programma Radar over leefstijlaanpassingen bij een hoog cholesterol. Benieuwd naar zijn visie? Bekijk dan de uitzending terug op de website van NPO Start.