Verpleegafdelingen
Nazorg na een opname in het LUMCNa een opname in het LUMC komt het moment dat u het ziekenhuis weer verlaat. Maar vaak heeft u na uw ontslag uit het ziekenhuis nog hulp en zorg nodig. Het Transferbureau van het LUMC helpt u dit te regelen.
Tijdens uw opname bespreekt u eerst met uw arts en een verpleegkundige welke zorg u straks nodig hebt. Vervolgens bespreekt u met de transferverpleegkundige uw wensen en mogelijkheden. De transferverpleegkundige gaat voor u op zoek naar de zorg en/of locatie die past bij wat u nodig heeft. We doen ons uiterste best om aan uw wensen te voldoen. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de beschikbare capaciteit van de nazorglocatie.
U kunt altijd een familielid of mantelzorger meenemen naar dit gesprek.
Om zorg te regelen moet het Transferbureau altijd medische gegevens delen met zorgaanbieders buiten het ziekenhuis. Dat mag alleen met uw toestemming. Daarom vragen wij u om een toestemmingsformulier te ondertekenen als deze zorg aangevraagd wordt.
Contact
Het Transferbureau is bereikbaar op werkdagen van 9:00-16:30
Telefoon: 071 - 526 34 31
E-mail: transfer@lumc.nl
- Wat kunt u zelf regelen?
-
Bedenk al voordat u wordt opgenomen in het LUMC hoe het gaat als u weer naar huis mag. Misschien heeft u straks hulp nodig met boodschappen doen, eten koken en het huishouden. Bespreek alvast met familie en vrienden/bekenden wie u dan kan helpen.
Maaltijden
Kunt u na uw opname niet zelf koken? Laat dan bijvoorbeeld een maaltijd bij u thuis bezorgen. Bij uw gemeente kunt u informatie krijgen over maaltijdaanbieders bij u in de buurt. Let op: deze voorziening is niet gratis. De slager en de groenteboer verkopen vaak kant-en-klaar maaltijden. U kunt ook uw boodschappen door de supermarkt laten thuisbezorgen.
Hulpmiddelen
Heeft u na uw ontslag een hulpmiddel nodig? Hulpmiddelen kunt u ophalen in een thuiszorgwinkel in uw woonplaats. Of vraag iemand anders het voor u te doen. Bij het ophalen zijn een geldig legitimatiebewijs en een zorgpas nodig van degene voor wie de hulpmiddelen bedoeld zijn.
Voor sommige hulpmiddelen zoals krukken, een rollator of een looprek moet u huur betalen. Het kan dan goedkoper zijn om deze hulpmiddelen zelf (tweedehands) te kopen of tijdelijk van iemand te lenen.
Het Transferbureau kan een hoog-laag bed van de thuiszorgwinkel voor u regelen. Maar alleen als er een medische noodzaak is. Dit houdt in dat verzorging, verpleging, of behandeling op bed noodzakelijk is.
Verwacht u dat u na uw opname niet zelf de trap op kunt naar de slaapkamer? Laat dan een (logeer-)bed beneden zetten. U kunt ook op eigen kosten een bed huren bij de thuiszorgwinkel.
Huishoudelijke hulp
Misschien heeft u extra hulp in het huishouden nodig om zelfstandig te kunnen wonen. Uw gemeente kan u dan helpen. Iedere gemeente heeft een WMO-loket waar u (of een familielid) uw situatie kunt bespreken en hulp kunt aanvragen. U krijgt dan hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. U betaalt altijd een eigen bijdrage. De aanvraag voor huishoudelijke hulp kan enkele weken duren.
Personenalarmering
Wanneer u zelfstandig wilt wonen met hulp binnen bereik, kan personenalarmering een oplossing zijn. Personenalarmering is een systeem waarmee u 24 uur per dag een meldpost kunt waarschuwen. U kunt het aanvragen bij uw zorgverzekeraar, de thuiszorgorganisatie of de thuiszorgwinkel. Het aanvragen van personenalarmering kan enkele dagen tot weken duren: vraag het daarom op tijd aan.
Vervoer
Vervoer naar huis of een andere instelling regelt u in principe zelf. Het Transferbureau kan geen vervoer voor u regelen. Heeft u vragen over het vervoer bij ontslag uit het ziekenhuis, dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundige van de verpleegafdeling waar u opgenomen bent. Ambulancevervoer is alleen mogelijk als er een medische noodzaak voor is. De verpleegafdeling bepaalt of dat het geval is.
Persoonsgebonden budget
Bij een persoonsgebonden budget (pgb) heeft u zelf de regie over het regelen van de zorg en de bijbehorende kosten. Heeft u al voor de opname een pgb voor verzorging of verpleging? Dan kan het Transferbureau u adviseren over de zorg. We kunnen niet actief bemiddelen, en ook geen pgb voor u aanvragen. U kunt een pgb aanvragen bij uw gemeente of uw zorgverzekeraar.
- Welke ontslagzorg regelt het LUMC?
-
Wijkverpleging / Thuiszorg
Mogelijk heeft u na uw ontslag uit het LUMC verpleegkundige zorg nodig. Verpleegkundige zorg kan zijn: persoonlijke verzorging, wondzorg, stomazorg, medicatie via een infuus of zorg voor drains. De transferverpleegkundige komt tijdens uw opname langs om deze zorg te bespreken.
U kunt een voorkeur voor een thuiszorgorganisatie aangeven. Kan de organisatie van uw keus de zorg niet leveren? Dan zoekt de transferverpleegkundige in overleg met u een andere organisatie.
De zorg die de transferverpleegkundige aanvraagt is altijd tijdelijk. De wijkverpleegkundige bepaalt samen met u (en soms ook met de behandelend arts van het LUMC) hoelang de zorg thuis nog nodig is.
Wijkverpleging en thuiszorg worden betaald vanuit uw basiszorgverzekering. Er zijn geen extra kosten aan verbonden.
Revalideren
Soms heeft u na een ziekenhuisopname revalidatie nodig voordat u weer naar huis gaat. Revalidatie is altijd een multidisciplinaire behandeling. Dit betekent u door verschillende behandelaars behandeld wordt, zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist of diëtist.
Tijdens uw revalidatie werkt u actief aan uw herstel. Zo kunt u zo zelfstandig mogelijk terugkeren naar uw eigen woning. Er zijn verschillende vormen van revalidatie:
Medisch specialistische revalidatie
Dit is een intensieve vorm van revalidatie. Na overleg met uw behandelend arts bepaalt de revalidatiearts van het LUMC of u in aanmerking komt voor deze zorg. Hij of zij meldt u aan bij een revalidatiecentrum.
Medisch specialistische revalidatie wordt betaald door uw zorgverzekering.
Geriatrische revalidatiezorg
Geriatrische revalidatiezorg krijgt u op een revalidatieafdeling van een verpleeghuis of revalidatiehotel. Uw behandelend arts en specialist ouderengeneeskunde van de betreffende instelling bepaalt of u hiervoor in aanmerking komt. De transferverpleegkundige komt bij u langs om de mogelijkheden met u te bespreken.
Niet alle verpleeghuizen bieden deze vorm van revalidatie. De transferverpleegkundige weet bij welke verpleeghuizen u terecht kunt. U kunt één voorkeurslocatie aangeven en eventueel ook één locatie uitsluiten. De transferverpleegkundige houdt zoveel mogelijk rekening met uw voorkeur. Heeft de voorkeurslocatie geen opname mogelijkheid op korte termijn? Dan zoekt de transferverpleegkundige een andere locatie waar u kunt revalideren.
Voor uw herstel is het belangrijkste dat u zo snel mogelijk de revalidatiezorg krijgt die u nodig hebt. Het is daarom niet mogelijk om in het LUMC te wachten op een verpleeghuis van voorkeur. Het is niet mogelijk om tijdens de revalidatie van verpleeghuis te wisselen.
Geriatrische revalidatiezorg wordt betaald door uw basiszorgverzekering.
Tijdelijk verblijf in een verzorgingshuis
Kunt u na uw ontslag niet meteen naar huis, omdat u nog moet herstellen? Of heeft u verpleging of verzorging nodig die niet door de wijkverpleging thuis gegeven kan worden? Dan kunt u misschien tijdelijk naar een verpleeg- of verzorgingshuis. Dit wordt ook wel een herstelplek genoemd.
Het Transferbureau weet aan welke voorwaarden u hiervoor moet voldoen en kan een geschikte en beschikbare plek voor u zoeken. Het is niet mogelijk om in het LUMC te wachten op een plek van uw voorkeur. Het kan daarom voorkomen dat u naar een verpleeg- of verzorgingshuis gaat in een andere plaats dan uw woonplaats.
Het verblijf in een verpleeg- of verzorgingshuis is altijd van korte duur. De zorg is erop gericht dat u zo snel mogelijk weer naar huis kunt. De termijn voor deze zorg is maximaal zes weken. In enkele gevallen is er een eenmalige verlenging van zes weken mogelijk. De zorg wordt betaald door uw basiszorgverzekering. Sommige verzorgingshuizen vragen een eigen bijdrage.
Komt u niet in aanmerking voor deze zorg maar wilt u na uw opname wel tijdelijk ergens verblijven? Dan is een particulier zorghotel misschien iets voor u. De kosten voor dit verblijf zijn voor eigen rekening. De hoogte hiervan kan verschillen per huis of zorghotel. U kunt bij uw zorgverzekering of het zorghotel navragen of u in aanmerking komt voor een gedeeltelijke vergoeding.
Wet langdurige zorg
Mogelijk kunt u na uw opname door medische redenen niet meer naar huis en is permanente opname in een verpleeghuis nodig. Uw verblijf in het verpleeghuis wordt dan betaald uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) kijkt of de zorg die u nodig heeft aan bepaalde voorwaarden voordoet. Zij kennen dan een indicatie toe. Dit is een besluit dat u recht heeft op langdurige zorg.
Het is vaak niet direct mogelijk om in het huis van uw voorkeur te gaan wonen. Er wordt dan een overbruggingsplek gezocht in een ander verpleeghuis. Het kan voorkomen dat dit niet in uw regio is.
Voor zorg uit de Wlz betaalt u maandelijks een inkomensafhankelijke bijdrage. Het CAK berekent deze bijdrage aan de hand van gegevens die bij de belastingdienst bekend zijn. Het Transferbureau heeft een folder waarin staat hoe u de eigen bijdrage zelf kunt berekenen. Op de website van het CAK (www.cak.nl) vindt u een rekenvoorbeeld.
Mogelijk woonde u voor uw opname in het LUMC al (tijdelijk of permanent) in een verpleeghuis of verzorgingshuis. Dan gaat u daar na ontslag uit het ziekenhuis naar terug.
Zorg of problemen vóór opname in LUMC
Het LUMC kan alleen nazorg voor u regelen voor zorg die ontstaan is tijdens uw opname in het LUMC. Als u vóór de opname in het ziekenhuis problemen ervaart of ontevreden bent over uw woonsituatie kan het LUMC hierin niet bemiddelen.
Zorg voor kinderen onder de 18 jaar
Voor kinderen is een opname in het ziekenhuis een ingrijpende ervaring. Ook zij hebben na een opname vaak nazorg nodig. Als ouder heeft u een zorgplicht voor uw kind. De verpleegafdeling waar uw kind is opgenomen zal dan ook altijd nagaan of de nazorg die uw kind nodig heeft door u kan worden gedaan. Is er thuis verpleegkundige zorg nodig die de ouders zelf niet kunnen geven? Dan kan uw kind zorg krijgen van een kinder-thuiszorgorganisatie.
Palliatieve terminale zorg
Palliatieve terminale zorg is zorg in de laatste fase van het leven. Als uw arts u heeft verteld dat u nog maar een korte levensverwachting hebt, gaat de transferverpleegkundige samen met u en uw familie/naasten in gesprek. We bespreken de verschillende zorgmogelijkheden, passend bij uw wensen en situatie.
Soms is het niet mogelijk de laatste levensfase thuis door te brengen. Dan kunt u naar een hospice of een afdeling voor palliatieve zorg in een verpleeghuis. Een hospice rekent servicekosten per dag. Het Transferbureau kan u hierover informeren. Sommige zorgverzekeringen vergoeden een gedeelte van deze servicekosten. Neem voor informatie hierover contact op met uw zorgverzekering.
Handige links
Rijksoverheid.nl: informatie over regelingen in de gezondheidszorg
CIZ: informatie over indicatiestelling in de zorg
Het CAK: informatie over de inkomensafhankelijke bijdrage in de zorg
Mezzo: praktische en emotionele steun voor mantelzorgers