Patiënt zijn in een universitair medisch centrum

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is een universitair medisch centrum (umc). Wij hebben een actieve en innovatieve rol in de gezondheidszorg: regionaal, nationaal en internationaal. Dat ziet u terug in onze 3 kerntaken: patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en het opleiden van zorgprofessionals (onderwijs). Wat betekent dat voor u als patiënt?

Topreferente en topklinische zorg

In een universitair ziekenhuis als het LUMC kunt u rekenen op zorg van hoog niveau. We werken met de nieuwste technieken en laatste wetenschappelijke kennis. Het LUMC biedt zorg aan patiënten met complexe en/of zeldzame aandoeningen en ziektebeelden. Dit heet topreferente zorg; zorg die vaak alleen in het LUMC gegeven kan worden. Zoals specialistische of nieuwe behandelingen, die soms verbonden zijn aan wetenschappelijk onderzoek. Het LUMC biedt ook zorg die alleen met toestemming van de Nederlandse overheid uitgevoerd mag worden. Dit heet topklinische zorg.

Verwijzing regionaal ziekenhuis

Voor veel zorg kunt u prima terecht bij een regionaal ziekenhuis. Het LUMC werkt nauw samen met andere (regionale) ziekenhuizen en de huisartsen. Een deel van de zorg kan veilig in uw eigen vertrouwde omgeving gebeuren; thuis of dichtbij huis. Onze zorgprofessionals stemmen dit goed met u, uw naasten en bijvoorbeeld de huisarts af. Als u acute zorg nodig heeft, dan krijgt u die altijd.

Onderwijs en wetenschappelijk onderzoek

In een universitair ziekenhuis worden diverse zorgprofessionals opgeleid. Zoals artsen, verpleegkundigen, laboranten, OK-medewerkers en zorgondersteunende medewerkers. Zij moeten ook praktijkervaring opdoen. Als patiënt van het LUMC kunt u dan ook studenten en medewerkers in opleiding tegenkomen in de zorgverlening. We vragen natuurlijk eerst of u daarmee akkoord bent. Ook kunnen wij u als patiënt van het LUMC vragen om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek.