Willem-Alexander Kinderziekenhuis

ZenuwCentrum voor kinderen

Bij het ZenuwCentrum van het WAKZ helpen we kinderen met een specifieke zenuwaandoening die bekendstaat als obstetrisch plexus brachialis letsel, ook wel Erbse parese genoemd. We stellen diagnoses, voeren operaties uit en volgen de voortgang van deze kinderen. In de afgelopen 35 jaar hebben we meer dan 600 operaties uitgevoerd bij kinderen met dit letsel, waarmee we het grootste centrum in Nederland en een van de grootste teams in Europa zijn.

Ons team bestaat uit neurochirurgen, orthopedisch chirurgen, revalidatieartsen en fysiotherapeuten. Tijdens de opname zijn ook de kinderneuroloog en kinderarts betrokken. Naast het behandelen van obstetrisch plexus brachialis letsel, zijn we ook gespecialiseerd in chirurgie voor herstel na verwondingen aan andere zenuwen in de arm of het been. We helpen ook kinderen met krachtverlies als gevolg van Acute Flaccid Myelitis (AFM) of traumatische dwarslaesie.

Het ZenuwCentrum WAKZ heeft als doel om de functie te verbeteren na een letsel aan de plexus brachialis of perifeer zenuwletsel. Bovendien is het centrum erkend als een Expertise centrum voor goedaardige en kwaadaardige zenuwtumoren, met name bij aandoeningen zoals neurofibromatose of schwannomatose.

Wat doen we?

Jonge kinderen met een obstetrisch plexus brachialis letsel bezoeken samen met hun ouders de polikliniek van het ZenuwCentrum om te kijken of een operatie nodig is. In het team van verschillende specialisten wordt een behandelplan opgesteld. Soms is een zenuwoperatie nodig, maar dat is niet altijd het geval. Het herstel omvat ook gerichte oefeningen voor de kinderen die ze samen met hun ouders kunnen doen, alles onder begeleiding van een kinderfysiotherapeut. Kinderen met obstetrisch plexus brachialis letsel komen regelmatig terug voor controle in het ZenuwCentrum.

Onze behandelingen

Na het eerste bezoek aan de polikliniek van het ZenuwCentrum, waarbij de kinderfysiotherapeut en zenuwchirurg betrokken zijn, start een behandeltraject. Bij ernstig zenuwletsel op zeer jonge leeftijd (tussen 3 en 7 maanden) kan een plexus reconstructieoperatie worden uitgevoerd door een neurochirurg uit het team. Het herstel van de zenuwen na zo'n operatie kan lang duren, tot wel 4 jaar. Daarom blijven we deze kinderen gedurende deze periode regelmatig controleren op de polikliniek.

Na het eerste bezoek aan de polikliniek van het ZenuwCentrum, waarbij de kinderfysiotherapeut en zenuwchirurg betrokken zijn, start een behandeltraject. Bij ernstig zenuwletsel op zeer jonge leeftijd (tussen 3 en 7 maanden) kan een plexus reconstructieoperatie worden uitgevoerd door een neurochirurg uit het team. Het herstel van de zenuwen na zo'n operatie kan lang duren, tot wel 4 jaar. Daarom blijven we deze kinderen gedurende deze periode regelmatig controleren op de polikliniek.

Bij sommige kinderen is op latere leeftijd een operatie aan gewrichten of pezen nodig, uitgevoerd door gespecialiseerde orthopedisch chirurgen van het team. Voor een optimale uitkomst spelen dagelijkse oefeningen die door de ouders worden uitgevoerd een cruciale rol. Daarom stellen de revalidatiearts en kinderfysiotherapeut een oefenplan op. Veel kinderen komen van ver, daarom vindt begeleiding door een kinderfysiotherapeut meestal plaats in de eigen woonplaats, in samenspraak met de behandelaars van het ZenuwCentrum.

Zenuwherstel vergt tijd en de behandeling kan intensief zijn. Een goede samenwerking tussen het behandelteam, ouders en het kind is van het grootste belang. We zetten alles op alles om de best mogelijke uitkomst te bereiken.

Afspraak en opname

Polikliniek
Een afspraak op de polikliniek van het ZenuwCentrum is altijd op dinsdag.

Dagopname
Operaties aan pezen of spieren vinden meestal plaats tijdens een dagopname. Als jonge kinderen een MRI nodig hebben, gebeurt dit onder narcose tijdens een dagopname.

Opname
Als kinderen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, gebeurt dit op afdeling Bos of Strand. Bij een zenuwoperatie aan de plexus brachialis duurt de opname meestal 5 dagen (1 dag voor de operatie, de operatiedag zelf en 3 dagen na de operatie).

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het ZenuwCentrum

Wetenschappelijk onderzoek

Het ZenuwCentrum doet onderzoek om behandelingen te verbeteren en om verschillende aspecten van de behandeling beter te meten, zoals de kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren. Het wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd in het NIN en het LUMC, met als doel het herstel van beschadigde zenuwen te bevorderen.

Leden van het behandelteam zijn vaak sprekers op nationale en internationale congressen over zenuwchirurgie en reconstructieve chirurgie. Ze geven ook jaarlijkse bijscholingen.

Lees meer over weteschappelijk onderzoek:

Ons team

Het team van het ZenuwCentrum bestaat uit gespecialiseerde (zenuw)neurochirurgen , revalidatieartsen, orthopedisch chirurgen, neurologen (klinische neurofysiologie), kinderfysiotherapeuten, Physician Assistant  en secretaresses.