Reizen na een transplantatie
&w=826&h=464)
Hieronder leest u onze tips voor als u weer wil gaan reizen.
Tip 1 – Raadpleeg een specialist
Bezoek een gespecialiseerd vaccinatiecentrum voor u een reisbestemming uitkiest. De experts daar kijken welke vakantiebestemmingen voor u geschikt zijn. Gebieden met een hoge infectiekans op gele koorts worden meestal afgeraden.
Tip 2 – Check ruim van tevoren of de vaccins aanslaan
Na de transplantatie slikt u medicijnen die voorkomen dat uw nieuwe orgaan wordt afgestoten. De medicatie remt echter ook de reactie van uw afweersysteem op vaccins. Hierdoor kan het zijn dat u na vaccinatie minder of zelfs niet beschermd bent. Laat daarom tijdig bij een specialist controleren of de vaccins aanslaan.
Tip 3 – Bereid u voor op mogelijke problemen in het buitenland
Vóór u vertrekt is het verstandig om een Engelstalige samenvatting van uw medische geschiedenis op te vragen bij uw behandelend arts. Vraag uw arts ook wat uw reisgenoten kunnen doen als er problemen optreden. Vergeet daarnaast niet het nummer van uw behandeld arts mee te nemen. Bij medische problemen moet u hem of haar namelijk altijd als eerste bellen. Let erop dat u voldoende medicatie meeneemt. Neem extra medicijnen mee, genoeg voor twee weken. Bewaar uw medicatie niet in dezelfde koffer en zorg dat u voor minimaal een week aan medicatie in uw handbagage stopt.
Tip 4 – Sluit een goede reisverzekering af
Zorg voor een goede reisverzekering die aangevuld is met een repatriëringsverzekering. Dit voorkomt financiële problemen achteraf wanneer u eerder moet terugvliegen vanwege ziekte.
Tip 5 – Handel snel bij diarree
Let op vakantie goed op uw voeding en watergebruik. Het water uit de kraan is niet overal drinkbaar, waardoor u risico loopt op diarree en legionella. Na een toiletbezoek wast u uw handen. Het gebruiken van handalcohol na het handen wassen verkleint de kans op darm- en luchtweginfecties. Mocht u toch diarree krijgen, dan is het belangrijk om op tijd te stoppen met bepaalde medicatie zoals diuretica en angiotensine-remmers. Daarnaast moet u voldoende drinken en starten met een antibioticakuur om de diarree zo snel mogelijk te stoppen.
Tip 6 – Bescherm je tegen de zon
Wanneer u afweeronderdrukkende medicatie gebruikt, is de kans op hardnekkige huidwratjes en huidkanker groter na blootstelling aan de zon. Zorg daarom voor maximale bescherming: blijf uit de zon, gebruik een factor 50-zonnebrandcrème en draag UV-werende kleding.
Tip 7 – Blijf altijd alert, ook na uw reis
Sommige reizigers zijn na hun verblijf (vooral in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Oost Azië) tijdelijk drager van darmbacteriën die ongevoelig zijn voor meerdere antibiotica. Heeft u last van koorts in de eerste zes maanden na terugkomst? Zoek dan contact met uw behandelend arts.
Tip 8 – Pas op voor de (malaria)mug!
Draag zoveel mogelijk bedekkende kleding en smeer lichaamsdelen goed in met insectwerende middelen waar minimaal 30% DEET in verwerkt is. Gebruik in de slaapkamer een klamboe.
Tip 9 – vermijd risicovolle activiteiten
Voorbeelden van activiteiten die u beter niet kunt doen zijn grotten bezoeken, veel over stoffige wegen rijden, zwemmen in open water en op de scooter zonder helm.
Tip 10 – Blijf alert in de eerste zes maanden na uw reis
Sommige reizigers zijn na hun verblijf (vooral in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Oost Azië) tijdelijk drager van darmbacteriën die ongevoelig zijn voor meerdere antibiotica. Daarom is het belangrijk om bij koorts tijdens de eerste zes maanden na terugkeer contact te zoeken met uw behandelend arts.
Lees meer in het e-book Leven na transplantatie
Ervaringsverhaal reizen na een transplantatie
Patiënt Glenn Gulzar vertelt in een video in het e-book 'Leven na een transplantatie' waar hij tegenaan liep tijdens zijn eerste grote reis naar Thailand . Tijdens de eerste grote reis na zijn levertransplantatie dacht Glenn Gulzar goed voorbereid te zijn. In Thailand kwam hij echter zonder medicatie te zitten. In onderstaande video vertelt hij hierover. 'Ik had ineens een leeg potje'
&w=826&h=464)