Transplantatie Centrum

Orgaandonatie na overlijden

Bij postmortale orgaandonatie krijgt u een orgaan van een persoon die is overleden. Voordat u een oproep krijgt voor deze transplantatie, begeleiden onze orgaandonatiecoördinatoren de orgaandonatie van een overleden donor. Janneke Vervelde, orgaandonatiecoördinator (ODC) in het LUMC vertelt hoe deze procedure precies verloopt.

“Als orgaandonatiecoördinator in het LUMC kom ik meestal op de Intensive Care van het LUMC of een ander ziekenhuis wanneer de arts orgaandonatie en weefseldonatie heeft besproken met nabestaanden. De patiënt is niet meer te behandelen en zal gaan sterven. Een van onze belangrijkste taken is dat nabestaanden goede uitleg krijgen over de procedure en emotioneel ondersteund worden in alles wat zij op dit moeilijke moment moeten ondergaan. Er moet op een heel verdrietig moment nog veel gebeuren met de donor. Dit doen we zodat de transplantatieartsen goed inzicht krijgen in de medische geschiktheid van de organen. We voeren dan bijvoorbeeld bloedonderzoeken uit, maken röntgenfoto’s en echo’s van de organen. Ook kijken we of de donor in het verleden virusinfecties heeft gehad, veel rookte of alcohol heeft gebruikt.

Als alle gegevens zijn verzameld, stuurt de ODC de informatie op naar Eurotransplant. Zij maken de beste match en kijken ook naar de wachttijd. Zo weten we dat het om een eerlijke keuze gaat. Dit gaat altijd anoniem.”  

Het Zelfstandig Uitname Team

Janneke: “Na voorbereiding op de Intensive Care, die wel zes tot acht uur kan duren, plannen we de operatie. Deze wordt zorgvuldig uitgevoerd door een operatieteam dat hiervoor speciaal is opgeleid: het Zelfstandig Uitname Team (ZUT). Het LUMC heeft een eigen ZUT dat landelijk samenwerkt met de andere teams. De teams kunnen opereren in het LUMC, maar ook in andere ziekenhuizen. De transplantatiecoördinator heeft een belangrijk aandeel in de organisatie en uitvoer van de operatie. Zo zorg ik ervoor dat de organen worden doorspoeld met een koude vloeistof. Ook is het van belang dat de organen zo snel mogelijk worden vervoerd naar het ziekenhuis waar de patiënt wordt geopereerd. Soms is het zelfs noodzakelijk om een vliegtuig in te zetten.”

Luister ook naar het verhaal van Mijntje Nijboer Uitnamechirurg in de serie Orgaandonatie van de NTS.

Contact met de nabestaanden

“Zes tot acht weken na de donatie horen wij van de arts of verpleegkundige uit het transplantatieziekenhuis of de transplantaties geslaagd zijn. Het is heel waardevol dat we deze informatie mogen delen met de nabestaanden van de donor. Dit gebeurt telefonisch, met een brief en soms met een huisbezoek. De familie wordt namens de ontvangers bedankt voor hun moed, waardoor soms wel zes mensen zijn geholpen.”

In de video 'Beste donor, bedankt' vertelt patiënt Jan Mul waarom hij besloot om een dankbrief te schrijven.

'Donatie is een gift'

Neuroloog-intensivist Jacinta Maas voert in het LUMC Transplantatie Centrum regelmatig donatieprocedures uit.

Een interview met haar over haar werk leest u in het artikel van het Nabestaanden Contact.

Donorwet

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Dit betekent dat organen en weefsels na overlijden naar iemand anders kunnen gaan. Alleen weten nabestaanden in dat geval niet of iemand écht orgaandonor wil zijn óf dat diegene vergeten is een keuze in te vullen. Het beste is daarom om zelf een keuze in te vullen. Wat die keuze ook is. Voor sommige mensen is het lastig om na te denken over de dood. Het kan helpen om de verhalen van mensen die al een keuze maakten te lezen. U kunt uw keuze op ieder moment invullen of veranderen op www.donorregister.nl.

Meer informatie over de nieuwe donorwet vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Tevens vindt u hier de veel gestelde vragen over orgaan- en weefseldonatie.