Transplantatie Centrum

Even voorstellen: verpleegkundig specialisten levertransplantatie LUMC

Josine Spek-van den Ing en Niki Osborne zijn werkzaam als verpleegkundig specialist levertransplantatie. Binnen het levertransplantatieteam zijn zij verantwoordelijk voor de routinezorg van de poliklinische patiënten die onder andere gescreend worden voor levertransplantatie, op de wachtlijst staan voor levertransplantatie of een levertransplantatie hebben ondergaan.

Eerste aanspreekpunt

Als verpleegkundig specialisten zijn zij het eerste aanspreekpunt voor de patiënten tijdens het hele transplantatietraject. Zij plannen onder ander alle screeningsonderzoeken, beheren de wachtlijst en zien poliklinisch patiënten routinematig voor jaarcontrole op hun eigen spreekuur op de polikliniek. Dit is een kleine greep uit de vele werkzaamheden die zij verrichten binnen de polikliniek Maag-, Darm-, en Leverziekten.

Wie is Josine?

“In 1998 ben ik begonnen met de opleiding hbo Verpleegkunde aan het LUMC. Mijn eerste verpleegervaring was op de transplantatie afdeling waar ik gelijk affiniteit voelde met de transplantatiepatiënten. Het blijft iedere keer weer bijzonder om patiënten te begeleiden in het hele transplantatietraject en na zo’n ingrijpende operatie”, aldus Josine.

Josine: “Na het volgen van mijn opleiding tot verpleegkundige ben ik blijven werken op de verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten. Na zes jaar wilde ik graag mijn visie verbreden en kon ik aan de slag als verpleegkundig specialist levertransplantatie bij professor Bart van Hoek en verpleegkundig specialist Els Rijnbeek. De opleiding voor verpleegkundig specialist heb ik succesvol afgerond in 2009. Ik werk momenteel vijftien jaar met veel plezier in mijn huidige functie en blijf dit voorlopig ook zeker nog doen. Vooral de langdurige contacten met mijn patiënten vind ik heel erg bijzonder. Ik durf wel te zeggen dat ik iedere patiënt bij naam ken en niet bij nummer. Het leukste van mijn werk en waar ik veel voldoening uit haal, is dat ik het eerste aanspreekpunt kan zijn voor mijn patiënten en op deze manier de zorg voor de patiënt zo optimaal mogelijk kan regelen binnen zo’n grote organisatie als het LUMC. “

Wie is Niki?

“In 2011 ben ik afgestudeerd als hbo-verpleegkundige aan de Hogeschool Leiden, waarna ik doorgestudeerd heb in de richting van ‘International Public Health’ aan de VU in Amsterdam.
Een ontzettend leuke, leerzame en wetenschappelijk-gerichte studie die mij ook heeft doen inzien dat ik mijn carrière verder niet volledig binnen de wetenschap wilde vormgeven. Ik wil graag dicht bij de patiënten blijven en directe zorg verlenen. Na werkervaring te hebben opgedaan op verschillende verpleegafdelingen binnen het LUMC, ben ik in 2016 begonnen met de opleiding tot verpleegkundig specialist binnen de Maag-, Darm- en Leverziekten met als sub-specialisme de gastro-intestinale oncologie. In deze functie coördineerde ik het bevolkingsonderzoek naar darmkanker en zag ik patiënten die verwezen werden door de huisarts bij een verdenking op slokdarm-, maag- of darmkanker. Na vijf jaar binnen dit specialisme werkzaam te zijn geweest, heb ik vorig jaar de overstap gemaakt naar de levertransplantatie.
Het transplantatietraject heb ik altijd erg interessant gevonden en ik wilde graag werk waarin ik langere en intensievere behandelrelaties kon aangaan. Ik vind het erg bijzonder om nauw betrokken te zijn bij patiënten en diens naasten in zo’n kwetsbare periode van hun leven. De combinatie van het medisch denken en handelen en het sociale aspect waarin wij als verpleegkundig specialist een grote rol spelen, maken dit voor mij een functie waarin ik hopelijk nog vele jaren werkzaam mag zijn”, aldus Niki.

Josine en Niki zijn bijzonder trots op hun functie en het contact dat zij met hun patiënten hebben. Het is een voordeel dat zij als verpleegkundig specialist laagdrempelig benaderbaar zijn. Niet alleen voor de patiënt en zijn of haar familie, maar ook voor de collega’s. Het contact met de verschillende artsen uit andere ziekenhuizen en huisartsen verloopt meestal makkelijk en snel, wat heel prettig samenwerken is en wat de zorg voor de patiënten ten goede komt.