Oncologie Centrum

LUMC Blaaskankercentrum

Welkom bij het LUMC Blaaskankercentrum. Mogelijk is bij u of uw naaste onlangs blaaskanker vastgesteld. Heel begrijpelijk dat u nu zoekt naar informatie en de best mogelijke behandeling. Het LUMC Blaaskankercentrum is gespecialiseerd in behandeling van agressieve vormen van blaaskanker.
LUMC Blaaskankercentrum

via polikliniek Urologie

Openingstijden

Contact

Onze zorg

Iedereen is anders en niet iedereen vindt hetzelfde belangrijk. Het doel van het LUMC Blaaskankercentrum is om voor iedereen de beste – en de beste passende - behandeling te bieden.

Waarom u bij ons in goede handen bent

In het LUMC Blaaskankercentrum werken uroloog, internist-oncoloog, radiotherapeut en verpleegkundig specialisten nauw samen. Tijdens uw bezoek ziet u in één keer alle betrokken specialisten.

Iedereen is anders en niet iedereen vindt hetzelfde belangrijk. Het doel van het LUMC Blaaskankercentrum is om voor iedereen de beste – en de beste passende - behandeling te bieden.

Waarom u bij ons in goede handen bent

In het LUMC Blaaskankercentrum werken uroloog, internist-oncoloog, radiotherapeut en verpleegkundig specialisten nauw samen. Tijdens uw bezoek ziet u in één keer alle betrokken specialisten.

Ook als in een ander ziekenhuis de diagnose blaaskanker met ingroei in de spierwand is gesteld, kunt u binnen 14 dagen bij ons terecht.

Wij doen mee met wetenschappelijk onderzoek waardoor het soms mogelijk is om u de kans te bieden een nieuwe behandeling te ondergaan. Door een gezamenlijk multidisciplinair overleg met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis kunt erop vertrouwen dat uw behandeladvies wordt opgesteld door een groot team van ervaren medisch specialisten volgens de nieuwste inzichten.

Snel herstel en minder kans op terugkeer

Door gebruik van de operatierobot is er minder bloedverlies waardoor patiënten sneller herstellen.

Blaasbehoud door combinatiebehandeling

Voor sommige patiënten kan behandeling met een combinatie van chemotherapie en bestralingen een goed alternatief zijn voor een operatie. Bij deze behandeling behoudt u uw blaas en krijgt u geen stoma. Met deze behandeling is het ook mogelijk om blaaskanker te genezen. Tijdens de afspraak wordt met u besproken of dit een mogelijkheid voor u is.

Grotere overlevingskans door toevoegen behandeling

Soms komt de ziekte op een andere plaats terug na een operatie of gecombineerde behandeling met chemotherapie en bestraling. Dan is er sprake van uitzaaiingen. Om de kans te verkleinen dat de ziekte terugkomt kan het zinvol zijn om een aanvullende behandeling te ondergaan met chemotherapie. De internist-oncoloog zal dit met u bespreken tijdens de afspraak.

Wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC Blaaskankercentrum doet mee aan wetenschappelijke onderzoeken. Dit doen we om de zorg en uw genezingskansen te verbeteren. Als er een onderzoek is waar u aan mee kan doen zal uw arts dit met u bespreken.

Over Blaaskanker

Diagnose

Als blaaskanker de spierwand van de blaas ingroeit is een totale operatieve blaasverwijdering of bestraling van de blaas nodig. Daarnaast is er een grotere kans op uitzaaiingen via lymfbanen of bloed.

Uw klachten, conditie en persoonlijke situatie zijn van invloed op de behandelmogelijkheden. Als u in het LUMC Blaaskankercentrum behandeld wilt worden, bespreek dit dan met uw uroloog. Deze kan u doorverwijzen naar het LUMC Blaaskankercentrum.

Voorafgaand aan de afspraak bij het LUMC Blaaskankercentrum heeft u al een aantal onderzoeken ondergaan. De specialisten van het LUMC Blaaskankercentrum bekijken ook deze uitslagen.

Behandeling

Agressieve blaaskanker is een ernstige ziekte waarvoor een ingrijpende behandeling nodig is. De keuze voor de best mogelijke en passende behandeling wordt zorgvuldig en samen met u gemaakt. Daarbij houden we rekening met o.a. het stadium van de ziekte, de klachten die u ervaart, uw algehele toestand en conditie. Maar ook wat voor u belangrijk is in het leven. Zo komen we tot een persoonlijk behandelplan dat past bij uw situatie.

Nazorg

Na uw behandeling voor blaaskanker kunt u te maken krijgen met verschillende vormen van nazorg. Dit is afhankelijk van het type behandeling dat u hebt ondergaan. Als u verwezen bent vanuit één van de samenwerkende ziekenhuizen voor behandeling van blaaskanker, zal u na enkele eerste controles in het LUMC Blaaskankercentrum, op termijn weer de controles via uw eigen uroloog in het verwijzende ziekenhuis krijgen.

Behandelteam

Urologie:

  • Drs. Erik van Gennep
  • Dr. Arnoud Postema
  • Dr. Rob Bevers

Radiotherapie:

  • Dr. Mila Donker
  • Dr. Renee Altink
  • Dr. Stijn Krol

Oncologie:

  • Dr. Tom van der Hulle
  • Dr. Saskia Luelmo

Verpleegkundig specialist:

  • Marieke Roeleveld

Wetenschappelijk onderzoek

Blaaskanker is een relatief veel voorkomende vorm van kanker in Nederland. Juist daarom is grondig onderzoek naar deze aandoening belangrijk. De specialisten van het LUMC Blaaskankercentrum doen wetenschappelijk onderzoek naar betere methoden om blaaskanker op te sporen en te behandelen. We werken daarbij samen met nationale en internationale instituten.