Oncologie Centrum

Bewegen en kanker

Bewegen is belangrijk voor ons lichaam en heeft een positieve invloed op onze gezondheid. Door regelmatig te bewegen blijven we in conditie om de dagelijkse dingen, werk, hobby en sport goed te kunnen uitvoeren. Als uw gezondheid minder wordt door kanker is het lastiger om fysiek actief te blijven. De oncologiefysiotherapeut helpt u hierbij.

Bewegen gunstig voor herstel en algemeen welzijn

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bewegen tijdens en na de behandeling van kanker een gunstig effect heeft op het herstel en het algemeen welzijn. U bent minder moe en uw conditieverlies blijft beperkt.

Mensen met kanker die vóór een zware behandeling meer spiermassa hebben, blijken de behandeling beter te doorstaan. Dit draagt bij aan een betere voedingstoestand en mentale weerbaarheid. Het is belangrijk om, binnen de beperkingen van de ziekte en de behandeling, beweging te stimuleren. Een oncologiefysiotherapeut kan u daarbij helpen.

Oncologiefysiotherapeut

De oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het herkennen, begeleiden en behandelen van bewegingsproblemen bij patiënten met kanker in alle fasen van de ziekte. Ook heeft de oncologiefysiotherapeut een signaleringsfunctie. Dit betekent dat hij of zij let op andere symptomen of klachten. Als u klachten heeft, kijken we in overleg met u of het nodig is hulp in te schakelen van een andere zorgprofessional. Dit kan bijvoorbeeld een oedeemfysiotherapeut, bekkenfysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist zijn.

In het Leids Universitair Medisch Centrum heeft de oncologiefysiotherapeut nauw contact met de behandelend specialisten. Bij de eerste afspraak doet de fysiotherapeut onderzoek om een indruk te krijgen van uw beperkingen op dat moment. Daarna stellen we samen met u een behandelplan op, afhankelijk van uw gezondheidsprobleem en uw te behalen doelen. Dit kan betekenen dat we meerdere hulpverleners inschakelen, zodat we de beste zorg kunnen leveren.  

Meer informatie over bewegen en kanker    

  • Kanker.nl, een initiatief van KWF Kankerbestrijding en andere partners. Het platform is een unieke combinatie van betrouwbare medische informatie én een sociaal netwerk
  • Tegenkanker.nl/beweging/ voor informatie over bewegen rondom kanker.
  • Fysionet, deze site is er om een deskundige fysiotherapeut in uw eigen woonomgeving te kunnen vinden voor begeleiding bij behoud of verbetering van fitheid rondom de medische behandeling voor kanker.