Operatieassistent

Patricia Keekstra

Patricia werkt sinds 1981 bij het LUMC op de OK als operatieassistent. Toen in haar jurkje met gelakte teennagels in ‘kleppertjes’. Nu in een blauw pak met werkklompen aan: “En dan heb ik het nog niet over de technische ontwikkelingen gehad die ik in de afgelopen jaren heb mogen meemaken.”

Want wat is er de afgelopen jaren veel veranderd. Vroeger werd de patiënt via een laparotomie geopereerd en nu gebeurt dit steeds vaker door middel van een laparoscopische ingreep: “Dit wordt ook wel een kijkoperatie genoemd.  Als wij nu een stuk darm weghalen, zie je maar vier kleine gaatjes. Onvoorstelbaar en zo gaaf dat ik deze ontwikkeling mag meemaken.”

Van sportdocent tot operatieassistent
Patricia weet het zeker: als zij het allemaal over mocht doen zou zij weer voor dit vak kiezen. En dat terwijl ze vroeger sportdocent wilde worden. Een open dag van het LUMC bracht hier verandering in: “Een vriend nam mij mee naar de open dag voor operatieassistenten. Het werk leek mij wel leuk en ik besloot te solliciteren.” En gelukkig werd Patricia aangenomen. In de tussentijd heeft zij een kort uitstapje gemaakt naar een ander ziekenhuis: “Dit was in een periode dat veel van mijn collega’s weggingen. Toen had ik het gevoel dat ik dit ook moest doen.” Gelukkig duurde dit uitstapje van Patricia maar zes weken: “Het werken in een ander ziekenhuis beviel me helemaal niet. Door deze ervaring wist ik dat ik weer terug naar het LUMC wilde en nooit meer weg zou gaan.” 

"Als ik het allemaal over mocht doen, dan zou ik weer voor dit vak kiezen."

Patricia Keekstra

Van simpele ingrepen tot aan complexe operaties
Na tientallen jaren, gaat Patricia nog steeds met plezier naar haar werk. De wisselende diensten vindt ze fijn en ook het feit dat er geen bereikbaarheidsdiensten zijn. Qua werktijden weet Patricia precies waar ze aan toe is, maar qua werk is dit totaal het tegenovergestelde: “Ik weet vaak niet wat de werkdag mij brengt. Ik assisteer bij simpele ingrepen, zoals een keizersnede, maar assisteer ook bij grote en complexe operaties. Juist deze variatie houdt mijn werk spannend.” 

Levensveranderende operaties voor de allerarmsten
En wat Patricia nog mooier aan haar vak vindt, is dat zij ieder jaar vrijwilligerswerk mag doen in Afrika. Dit doet zij in samenwerking met Mercy Ships Holland. Deze organisatie heeft meerdere schepen omgebouwd tot ziekenhuisschepen waar de allerarmsten levensveranderende operaties ondergaan. Het schip ‘Africa Mercy’ waar Patricia naartoe gaat, ligt ieder jaar negen maanden lang op een andere plek in Afrika: “In die negen maanden is het een komen en gaan van vrijwilligers. Ik ga ieder jaar een paar weken en werk dan vijf dagen in de week als operatieassistent.” De voertaal onder de vrijwilligers is Engels, maar Patricia vertelt dat de taal geen struikelblok is tijdens het opereren: “Met dit vak weet je uit ervaring wat de chirurg nodig heeft. Zonder dat hij hierom hoeft te vragen.”
Patricia vertelt dat het werk indrukwekkend is en mentaal zwaar: “Het blijft een druppel op de groeiende plaat. Je moet het per individu zien en ieder individu mag ik helpen. En de dankbaarheid die je daarvoor krijgt, daar doe ik het voor.”

Patricia beseft dat ze in een luxe positie zit. Zij kan dit vrijwilligerswerk doen, mede door haar familie die haar (financieel) steunt, het LUMC die haar een aantal vakantiedagen sponsort en collega’s die haar diensten overnemen: “Hartverwarmend”, aldus Patricia. “Mijn collega’s gunnen het mij en zijn bereid om extra te werken, zodat ik dit vrijwilligerswerk kan doen. Dat is zo mooi.”

Word jij mijn nieuwe collega?