Willem-Alexander Kinderziekenhuis ontvangt ‘Leidenaartjes’ van gemeente Leiden

1 juni 2021• NIEUWSBERICHT

Het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ), het kinderziekenhuis van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), is de afgelopen jaren grondig verbouwd. De afdelingen Bos, Duin, Stad, Strand, Neonatologie en het Geboortehuis Leiden vormen nu samen één van de meest moderne en kindgerichte kinderziekenhuizen van Nederland. Als teken van verbinding heeft de gemeente Leiden echte Leidenaartjes, straatpaaltjes met het logo van de stad, aan het WAKZ geschonken. De paaltjes zijn geplaatst zijn op de polikliniek Stad, waarvan de inrichting geheel geïnspireerd is door de stad Leiden.

Om een zo kindvriendelijk mogelijke omgeving te creëren, hebben de verschillende afdelingen een thema en een speciale inrichting die bij dit thema past. Zo is er op de verpleegafdeling Bos, waar kinderen na een openhartoperatie herstellen, een grote foto van een bos met ‘verstopte dieren’ om kinderen af te kunnen leiden tijdens de intensieve behandeling.

De laatste afdeling die verbouwd is, is de polikliniek van het WAKZ, waar jaarlijks duizenden kinderen komen. Het thema van deze polikliniek is Stad, geïnspireerd door de prachtige stad Leiden. Om de verbinding tussen de polikliniek Stad en Leiden uit te beelden zijn de vloeren grachten geworden, is er een speciaal muurgedicht gemaakt door de stadsdichter van Leiden, Marianne van Velzen. Zijn er mooie foto’s gemaakt door Patricia Nauta, voormalig stadsfotograaf en zijn belangrijke gebouwen, zoals het Academiegebouw, de Morspoort, molen de Valk en de skyline van Leiden aan de muren van polikliniek Stad te bewonderen.

Marleen Damen, wethouder Gezondheid, Jeugdzorg en Welzijn heeft de Leidenaartjes overhandigd en een daarvan is recent onder toeziend oog van Nicole Donkel, verpleegkundige op de polikliniek Stad , geplaatst in het aquarium van de polikliniek. Het tweede exemplaar krijgt een plek op de muur bij de afbeelding van de 5e Binnenvestgracht.

Op 18 juni vindt de officiële opening plaats van het verbouwde WAKZ. Daarvoor organiseert het WAKZ het kindercongres 'It’s a Kind of Magic', een dynamisch online programma vol verrassingen, waarin kinderen de hoofdrol spelen! Iedereen is uitgenodigd om dit feest samen met alle kinderen en medewerkers van het WAKZ mee te vieren.  Wil je meer weten of je inschrijven voor online deelname aan het congres, ga dan naar: www.wakz-kids.nl/kindercongres

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.