Vier LUMC-hoogleraren ontvangen dubbelbenoeming tot 'Medical Delta hoogleraar'

18 juni 2020• NIEUWSBERICHT

Vier hoogleraren van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een dubbelbenoeming ontvangen bij tenminste twee van de academische instellingen aangesloten bij Medical Delta. Het doel van de dubbelbenoemingen is om onderzoek op het gebied van gezondheid en techniek een impuls te geven.

LUMC-hoogleraren Jaap Harlaar, Marco van Vulpen, Marcel Reinders en Andrew Webb mogen zich vanaf nu ook ‘Medical Delta hoogleraar’ noemen. De Medical Delta is een samenwerking tussen het LUMC, de Universiteit Leiden, TU Delft, Erasmus MC en de Erasmus Universiteit.

De zorg verbeteren

Het doel van Medical Delta is te komen tot technologische oplossingen voor een duurzame zorg. Dit doet Medical Delta onder andere met interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek en praktijkgerichte field- en living labs. Daarmee helpt het de zorg te verbeteren en deze toegankelijk en betaalbaar te houden.

Onderzoek naar gezondheid en techniek

De aanstelling is een erkenning voor de inzet die de hoogleraren hebben voor interdisciplinair onderzoek en samenwerking binnen het snijvlak gezondheid en techniek. Zo onderzoekt Jaap Harlaar de biomechanica van het bewegen en is zijn doel om een betere diagnostiek bij artrose te ontwikkelen. Marco van Vulpen doet onderzoek naar protonentherapie voor de bestraling van kankercellen. Marcel Reinders verdiept zich in het gebruik van computeralgoritmen voor de analyse van medische data. En ten slotte onderzoekt Andrew Webb of medisch beeldvorming breder beschikbaar kan worden gemaakt.

Hoogleraren stellen zich voor 

Door de coronacrisis zijn de oraties van de nieuwe Medical Delta hoogleraren afgelast. Daarom stellen ze zichzelf en hun onderzoek voor in een video.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.