LERU: innovatieve geneesmiddelen sneller naar de patiënt

23 september 2019• NIEUWSBERICHT

Hoe kunnen universiteiten eraan bijdragen dat innovatieve geneesmiddelen genaamd Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP’s) sneller de patiënt bereiken? De LERU, het samenwerkingsverband van Europese onderzoeksuniversiteiten waaronder de Universiteit Leiden, doet daarvoor een aantal aanbevelingen in een nieuwe briefing paper.

In de paper, met LUMC-onderzoeker Pauline Meij als hoofdauteur, roept LERU op tot:

  1. Verbeterde interacties tussen universiteiten, regelgevers, industrie en andere relevante organisaties. Dit moet gelden voor het hele traject van productontwikkeling en zorgen voor (financiële) ondersteuning in alle ontwikkelingsfasen.
  2. Een focus binnen universiteiten op de ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten die een onvervulde behoefte vervullen en onaantrekkelijk zijn voor de industrie.
  3. Behoud van de Hospital Exemption, waarbij de focus komt te liggen bij productontwikkeling of bij producten die niet geschikt zijn voor handelsvergunning.
  4. Verhoogde transparantie, zowel met betrekking tot ATMP-trials als het gebruik van de hospital exemption. Hierdoor kunnen organisaties die op dit gebied actief zijn voortbouwen op expertise, succes en mislukkingen van anderen, waardoor de snelheid van innovatie op dit gebied toeneemt.

ATMP’s en universiteiten

Universiteiten spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ATMP’s, doordat ze beschikken over kennis over ziekte, innovatieve onderzoeksmethodes en toegang hebben tot patiëntmateriaal. Voorbeelden van ATMP’s die in het LUMC worden toegepast zijn stamcellen bij hartfalen, gentherapie voor de immuunaandoening SCID, virusspecifieke T-cellen na stamceltransplantatie, mesenchymale stromale cellen na niertransplantatie en T- cel immuuntherapie bij kanker.

Ondanks al deze ontwikkelingen en de unieke positie van universiteiten, bereiken nog te weinig ATMP’s de patiënt. LERU roept EU-instanties en andere betrokken organisaties daarom op om de barrières weg te nemen, zodat patiënten sneller toegang krijgen tot deze innovatieve geneesmiddelen.

Kijk voor meer informatie en om de paper te lezen op de LERU-website.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.