Prijzen, subsidies en benoemingen

19 juni 2019• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Daarnaast worden ze vanwege hun kennis en expertise vaak gevraagd voor belangrijke posten, zowel nationaal als internationaal. Wij laten u graag zien wie er de afgelopen twee weken is beloond met een mooie prijs, subsidie of benoeming.

Subsidie voor onderzoek naar ziekte van Rendu Osler Weber

Prof. Christine Mummery (ANA), dr. Franck Lebrin (NIER) en dr. Valeria Orlova (ANA) krijgen samen met artsen in het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, subsidie voor onderzoek naar de ziekte van Rendu Osler Weber.

Het bedrag van 500.000 euro komt uit het programma Translationeel Onderzoek van ZonMw . De onderzoekers zullen met muismodellen en zogenoemde ‘organs-on-chip’ afwijkingen in bloedvaten van patiënten met de ziekte van Rendu Osler Weber (ook genoemd Hereditary Hemorrhagic Telangiectasia of HHT) bestuderen. 

Het project richt zich op het bestuderen van medicijnen, zowel bij HHT-patiënten als in bloedvaten gemaakt van stamcellen afkomstig van deze patiënten. In totaal worden vijf medicijnen getest, allemaal bekend om hun genezende effecten bij andere ziektes (zogenoemde ‘drug repurposing’). De meest effectieve medicijnen zullen ook worden getest in klinische toepassingen met enkele tientallen patiënten.  

Hevige bloedneuzen

HHT-patiënten hebben afwijkingen in de bloedvaten in hun huid, longen, lever en hersenen waardoor deze heel zwak zijn en makkelijk bloeden. HHT-patiënten hebben het meeste last van deze afwijking in  hun neus, met als gevolg meerdere keren per dag hevige bloedneuzen. Ontstekingen in de neus spelen hierbij een rol.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.