Verantwoording en documentatie

Het LUMC is open over dierproeven. De gebruikte dieren de doelen waarvoor ze zijn gebruikt zijn jaarlijks te vinden in de rapportage van de NVWA . Op deze plek geven we ook aan in welke mate proefdieren pijn en stress ervaren.

Bekijk de Het LUMC heeft daarnaast ook de zogenaamde ‘Transparantieovereenkomst’ getekend. Het doel van de transparantieovereenkomst is om de samenleving meer openheid en transparantie te bieden als het gaat om dierproeven. Om dit te bereiken gaan de ondertekenaars zorgen voor een betere samenwerking tussen organisaties en instituten wat betreft communicatie. 

Cijfers dierproeven

Het LUMC geeft op deze pagina een overzicht met feiten en cijfers van de dierproeven. Zoals het aantal dierproeven, de gebruikte diersoorten en de verschillende soorten onderzoeken.

Ongerief dierproeven 2021.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terminaal: 3%; licht 45%; matig 50% en ernstig 3% (afgerond)

Dierproeven in de categorie terminaal vinden plaats onder volledige verdoving. De rest van de dierproeven valt binnen de categorieën licht, matig of ernstig ongerief. Een voorbeeld van licht ongerief is het inbrengen van een naald, een kort durende verdoving, een paar dagen alleen in een kooi zitten of het hebben van een kleine tumor onder de huid. Bij matig ongerief kun je denken aan een operatie, het ondergaan van verschillende injecties, meerdere behandelingen onder verdoving in een kortere tijd, een langere tijd alleen zitten in een kooi of de groei van een tumor op een plek waardoor het dier ongerief ervaart.

Ernstig ongerief komt in een klein deel van de dieren plaats. Dit zijn de dieren die onverwacht doodgaan tijdens een experiment, maar ook bijvoorbeeld de dieren in een COVID-19 of een hartfalen experiment. We doen er alles aan om zo min mogelijk dieren ernstig ongerief te laten ondervinden.

Open over dierproeven

Het LUMC heeft de Transparantieovereenkomst Dierproeven van de Stichting Informatie Dierproeven ondertekend. Het doel van de overeenkomst is meer openheid geven over dierproeven. Lees meer over de Transparantieovereenkomst Dierproeven.

Aantallen dierproeven.JPG

 

 

 

 

 

 

 

2018: 14.689
2019: 19.270
2020: 17.522
2021: 21.307