Patiëntenfolder

Brughoekextirpatie, leefregel

U wordt opgenomen op de afdeling KNO in verband met een operatie, het verwijderen van een brughoektumor.   Deze folder geeft u informatie over de opname en de eerste periode na de operatie. Met vragen, wensen en/of klachten kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige van de afdeling .

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Keel- Neus- en Oorheelkunde.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De opnamedag  

Het tijdstip waarop u wordt verwacht en de locatie staan vermeld in de opnamebrief. Meestal is dit de dag voorafgaand aan de operatie. Informatie over wat u wel en niet mag eten/drinken en vanaf wanneer u nuchter moet en welke medicijnen u wel en niet mag gebruiken vindt u in de opnamebrief en in de brief van de anesthesie.  

Wanneer u wordt opgenomen zal de (leerling) verpleegkundige een kort opnamegesprek uitvoeren en hij/zij zal uw bloeddruk, pols en temperatuur controleren. Daarnaast zal de zaalarts (eventueel in samenwerking met een co-assistent) een medische anamnese afnemen.  

De zijde die geopereerd gaat worden wordt gemarkeerd met een stift. De avond van de opname start u met Fraxiparine, dit is een injectie met bloedverdunners die u gedurende de gehele opname één keer per dag krijgt om de kans op het ontwikkelen van thrombose te verkleinen. Tijdens deze opnamedag worden er tevens TED kousen bij u aangemeten. Deze dienen om de kans op trombose te verkleinen en zullen gedurende de opname door u dag en nacht worden gedragen.  

Indien u de dag van de operatie wordt opgenomen, zullen bovenstaande onderzoeken en handelingen voorafgaand aan de operatie plaatsvinden.  

Rondom de operatie  

Indien u opgenomen bent zult u ruim voor de geplande operatietijd worden gewekt. U kunt nog even douchen, waarna u een operatiejasje aan krijgt en verder wordt voorbereid voor de operatie. Sieraden, nagellak en (gebit)protheses dienen verwijderd te worden.  

Wanneer u aan de beurt bent wordt u in uw bed naar de voorbereidingsruimte (Holding) voor de operatie gebracht.  

Voordat de operatie begint krijgt u een infuus waarmee de narcosemiddelen zullen worden toegediend. Dit infuus zal op de holding of op de operatiekamer ingebracht worden.  

Na de operatie gaat u naar de PACU (Post Anesthesia Care Unit.) Hier wordt u extra bewaakt gedurende een nacht. Wanneer alles stabiel is komt u in de loop van de volgende dag weer terug naar de afdeling. Op de PACU gelden beperkte bezoektijden, zie hiervoor de folder. 

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Na de operatie  

Bij terugkomst op de verpleegafdeling, de volgende dag, heeft u nog een infuus. Dit wordt verwijderd als het eten en drinken goed gaat en u geen medicijnen via het infuus meer nodig heeft. Ook heeft u een blaaskatheter. Deze wordt meestal, wanneer u terug bent op de afdeling, verwijderd. Verder heeft u een buik drain, vanwege het buikvet wat tijdens de operatie is weggehaald. Er zitten hechtingen in de buikwond.  

Afhankelijk van de drain productie, zal deze in overleg met de zaalarts worden verwijderd. Na de operatie mag u alles eten en drinken, doe wel rustig aan en voorkom misselijkheid. U kunt na de operatie nog misselijk en duizelig zijn. Belangrijk is dat u rustig aan gaat beginnen met mobiliseren. Ter ondersteuning krijgt u duizeligheidsoefeningen.  

De zaalarts komt iedere ochtend langs om te kijken hoe het met u gaat en kunt u uw vragen stellen. Het hoofdverband zal regelmatig worden gecontroleerd. Op de vijfde dag wordt het hoofdverband verwijderd.  

De arts controleert de wond en daarna mag u in principe rond 10.00 uur met ontslag. U krijgt een polikliniekafspraak mee of thuisgestuurd voor het verwijderen van de hechtingen achter het oor en in de buik. Ook krijgt u een polikliniekafspraak ter controle bij de arts. 

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Leefregels  

  • Als pijnbestrijding kunt u gebruik maken van paracetamol, tenzij anders afgesproken. 
  • U mag douchen, oor wel drooghouden evt. afplakken.  
  • Drukverhogende momenten voorkomen tot 1 week na ontslag 
    • Niet niezen (eventueel wel met de mond open)  
    • Niet snuiten 
    • Niet persen 
    • Niet tillen of zware lichamelijke arbeid 
    • Geen (contact) sporten 
  • Bellen met dienstdoende KNO-arts bij:  
    • Temperatuurverhoging boven 38.5

Deze leefregels gelden tot de eerste polikliniekafspraak, overlegt u dan voor verdere leefregels met uw behandelend arts.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Bezoektijden  

Verpleegafdeling KOHG J8-Q:,route 686 15.00-20.00  

Indien uw bezoek wil afwijken van de bezoektijden, wilt u dit dan in overleg doen met de verpleging.  

Contact  

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)  

Verpleegafdeling KOHG: J8-Q, telefoonnummer: 071-5262539 

Albinusdreef 2  

Postbus 9600  

2300RC Leiden  

Voor vragen na ontslag: 

Telefoonnummer polikliniek KNO: 071-5268020 (binnen kantooruren).

Voor contact buiten kantooruren en overleg met de KNO-arts:  

U belt de verpleegafdeling KOHG. U wordt automatisch doorverbonden met de telefoniste als de afdeling niet te bereiken is. De telefoniste kan voor u de dienstdoende KNO-arts bellen.