Patiëntenfolder

Lichttherapie UVB-behandeling bij PLE

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een afspraak te maken bij de afdeling Lichttherapie van het LUMC. Deze folder geeft informatie over lichttherapie met ultraviolet (uv). Heeft u na het lezen nog vragen, dan is de arts of verpleegkundige graag bereid deze te beantwoorden.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Huidziekten.

Onze zorg

Wat is Lichttherapie UVB-behandeling bij PLE?

Bij lichttherapie wordt gebruik gemaakt van kunstlicht. Veel mensen brengen lichttherapie in verband met radiotherapie (bestraling). Dat is een misverstand: lichttherapie heeft niets te maken met radioactieve straling.  

Het is bekend dat natuurlijk zonlicht een gunstig effect heeft op sommige huidziekten. Dit effect ontstaat voornamelijk door een bepaald deel van het zonlicht: het uv-licht. Dit uv-licht is onderverdeeld in 3 soorten: uv-A, uv-B en uv-C. Uv-C is gevaarlijk en komt op aarde niet voor. Uv-A-licht wordt ook gebruikt in zonnebanken. Uv-A en uv-B-licht worden gebruikt bij lichttherapie. 

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Het is de bedoeling dat na de therapie uw huid weer normaal aan de zon kan worden blootgesteld. U kunt halverwege de behandeling gaan proberen of u al een beetje gewend bent in de gewone zon.  

Tijdens en na de behandeling moet u uw huid af en toe aan het zonlicht blootstellen. Op die manier voorkomt u dat het effect van de therapie na een aantal weken verdwijnt.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Voordat u behandeld wordt, maken we samen met u de afspraken voor de belichtingen. De verpleging maakt deze afspraken tot aan uw volgende polibezoek. Op deze datum bekijkt de arts hoe het met u gaat. Als het nodig blijkt, worden er nieuwe afspraken gemaakt.  

Let op dat u zich elke keer op de verpleegkundigenpost meldt wanneer u voor de behandeling komt.   

Bij de behandelingen wordt een strikt tijdschema aangehouden. We vragen u daarom op tijd te komen. Kunt u onverwachts niet naar een afspraak komen? Laat ons dit dan weten via een van onderstaande telefoonnummers, zodat we een nieuwe afspraak kunnen maken. 

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Wanneer u medicijnen gebruikt of wanneer uw medicijngebruik verandert, is het belangrijk dat u ons op de hoogte brengt. Sommige medicijnen kunnen de huid erg gevoelig maken voor ultraviolet licht. Het kan zijn dat we dan de belichtingsdosis verlagen. Soms komt het voor dat we de behandeling (tijdelijk) staken.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Uv-b-licht is het deel van licht dat gemakkelijk zonnebrand veroorzaakt. Daarom beginnen we de behandeling met een zeer korte belichtingstijd. Gedurende de behandeling wordt stapsgewijs de dosis steeds opgehoogd.  

U neemt tijdens de behandeling plaats in een cabine. Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk in het midden gaat staan en uw houding niet verandert. Hiervoor krijgt u instructies van de verpleegkundige. De belichtingstijd varieert van enkele seconden tot maximaal een aantal minuten. De gedeeltes die niet belicht hoeven te worden, worden afgedekt. Het is van belang dat dit telkens op dezelfde manier gebeurt.  

Uv-licht is schadelijk voor de ogen. Daarom draagt u tijdens de behandeling een nauwsluitende, speciale bril. De lichttherapie stelt deze ter beschikking. Op de dagen van behandeling moet u langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht zoveel mogelijk vermijden. Dit geldt ook als het bewolkt is. Wanneer het niet lukt zonlicht te vermijden, moet u uw huid beschermen door middel van bijvoorbeeld handschoenen, kleding, een hoed of zonnebrandcrème. Vermijd ook blootstelling aan andere vormen van (kunst)licht, zoals bijvoorbeeld een hoogtezon, zonnebank of solarium.  

Tijdens de lichttherapie wordt u zes weken lang 2 keer per week (maandag en donderdag) ononderbroken behandeld. Het is dus zeer belangrijk dat u de behandeling niet of zo weinig mogelijk onderbreekt, omdat het resultaat anders aanzienlijk vermindert.  

Wij verzoeken u om elke keer als u komt badslippers mee te nemen, zodat u in het kleedhokje en lichtcabine niet op blote voeten hoeft te staan. Verder raden we u aan een kleine handdoek mee te brengen die u voor uw eigen hygiëne in het kleedhokje op het bankje kunt leggen.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Er is weinig kans op bijwerkingen, maar het kan voorkomen dat uw huid direct na de belichting droog aanvoelt. Soms komt het voor dat de huid heftig reageert op het licht, waardoor een soort zonverbranding ontstaat. In dat geval wordt de huid ongeveer 8 uur na de belichting rood, pijnlijk en ontstaat er jeuk. Wanneer deze reactie zich voordoet moet u dit melden bij het eerstvolgende bezoek. De verpleegkundige zal de dosis dan aanpassen.  

Meld ook ernstige verbrandingen. Die zijn gelukkig zeldzaam en zullen onder normale omstandigheden niet voorkomen.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Polikliniek Huidziekten  

Lichttherapie (route 016, zone B1-66) LUMC  

Albinusdreef 2, 2300 RC Leiden  

Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.00-12.30 uur en tussen 13.30-16.30 uur.  

Telefoonnummers: 071-526 54 66 en 071-526 26 33.