Allergieonderzoek

Momenteel wordt u op de polikliniek Huidziekten behandeld voor klachten die mogelijk worden veroorzaakt door een allergie. Een allergie is een overgevoeligheid voor een of meerdere stoffen. Er zijn twee soorten allergietesten: de plakproef en de priktest. Tijdens het gesprek met de allergiearts wordt met u afgesproken welke test(en) bij u wordt/worden gedaan. In deze folder worden beide testen beschreven.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Huidziekten

Onze zorg

Wat is Allergieonderzoek?

Plakproef  

Met deze test wordt nagegaan of u allergisch bent voor stoffen waarmee de huid direct in contact komt zoals geurstoffen, metalen, conserveermiddelen en dergelijke. Deze stoffen brengen we op maandag met pleisters aan op de huid (meestal op de rug). Op woensdag verwijderen we de pleisters en wordt met zwarte inkt op de rug aangegeven waar de pleisters hebben gezeten. Omdat de inkt kan afgeven, adviseren wij u om een oud of een donker T-shirt mee te nemen. Ongeveer vijftien minuten na het verwijderen van de pleisters vindt de eerste beoordeling van eventuele reacties plaats. Een dag later, op donderdag, beoordelen we de reacties opnieuw en bespreken we de uitslagen.  

Meestal wordt op de Europese standaardreeks getest. Deze reeks bevat stoffen waarmee de meeste mensen dagelijks in aanraking komen en waarvan bekend is dat ze vaak voor een contactallergie zorgen. Daarnaast kan er op stoffen worden getest waarmee u thuis of op uw werk in aanraking komt. Soms vragen we u daarom zelf producten/stoffen mee te nemen naar de polikliniek.  

Priktest  

Deze test meet vooral overgevoeligheid voor stoffen uit onze natuurlijke omgeving, zoals huisstofmijt, gras- en boompollen en huidschilfers van dieren. Ook voedingsmiddelen en geneesmiddelen kunnen op deze manier worden getest. Van de te testen stoffen zijn oplossingen gemaakt waarvan we een druppel op uw onderarm aanbrengen. Vervolgens prikken we met een klein naaldje in de huid op de plek van de druppel. De reacties worden na 15 minuten beoordeeld.  

De priktesten worden meestal op maandag of op donderdag verricht. 

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Voorbereiding   

Op het moment dat de plakproeven worden gedaan, moet de huid vrij zijn van eczeem. De huid van de rug mag niet ingesmeerd zijn met bodylotion of crèmes. Hormoonzalf op de rug mag zelfs niet meer gebruikt worden tot 5 dagen vóór het onderzoek. De rest van de huid mag wel ingesmeerd worden met hormoonzalf en drogehuidzalf.   

Tijdens het onderzoek (maandag t/m donderdag) mag de rug niet nat worden. Het is namelijk belangrijk dat de stofjes en pleisters op hun plaats blijven zitten. Ook vragen wij u niet te tillen, niet hard te fietsen en geen sporten te doen waardoor u gaat transpireren. Verder is het verstandig om gedurende de tijd dat de pleisters op de rug zitten, geen rugzak te dragen. Vanaf een week vóór de test vragen wij u zon en zonnebank te vermijden, omdat dit de uitslag van de test kan beïnvloeden. Tijdens de zwangerschap kan de test gewoon verricht worden.  

Wanneer u ook een priktest krijgt, is het belangrijk dat u vanaf een week vóór de testen én gedurende de testen (tenzij in overleg met de allergiearts anders wordt beslist) géén medicatie tegen jeuk of hooikoorts inneemt. Wanneer u alleen plakproeven krijgt, mag u medicatie tegen jeuk en hooikoorts wél blijven gebruiken. 

Voorbereiding  

Het is belangrijk dat u vanaf een week vóór de testen én gedurende de testen (tenzij in overleg met de allergiearts anders wordt beslist) géén medicatie tegen jeuk of hooikoorts inneemt.   

Op de dag van de testen mag u de huid van de onderarm niet insmeren met crème of lotion. Ook mag er geen hormoonzalf worden gebruikt op de onderarmen gedurende de 5 dagen voorafgaande aan het onderzoek. Tijdens zwangerschap verrichten we bij voorkeur géén priktesten.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

In het kort ziet het programma er als volgt uit:   

Dag 1 (maandag)

Gesprek met de allergiearts.  

Dag 2 (maandag, meestal een week na dag 1)

De te testen stoffen worden aangebracht. 

Dag 3 (woensdag)

De pleisters worden verwijderd en de reacties worden voor de eerste keer beoordeeld.  

Dag 4 (donderdag)

De reacties worden een tweede keer beoordeeld en besproken met de allergiearts.  

Dag 5 (maandag)

Eventueel worden de reacties een derde keer beoordeeld.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige van de polikliniek Huidziekten.   

Telefoonnummer: 071-526 26 33