Wereldkankerdag

LUMC ontwikkelt anti-kankergeneesmiddel voor oogmelanoom

4 februari 2023
leestijd
LUMC-hoogleraar Sjaak Neefjes wil een anti-kankergeneesmiddel ontwikkelen voor oogmelanoom. Samen met zijn team werkt hij aan een methode om het middel doxorubicine zo aan te passen, dat het veilig gebruikt kan worden in de kliniek. Vandaag op Wereldkankerdag vertelt Neefjes graag hoe dit werkt.

Veel patiënten hebben maar één wens: beter worden. Het LUMC is een academisch medisch centrum waar we continu werken aan nieuwe innovatieve zorgoplossingen. Neefjes is jaren geleden in het LUMC komen werken, omdat de mogelijkheden om anti-kankermiddelen te ontwikkelen in Leiden erg goed zijn. Het LUMC is daarnaast het landelijk verwijscentrum voor oogmelanoom. Patiënten die worden doorverwezen kunnen in Leiden een lokale behandeling krijgen. Snelheid is daarbij erg belangrijk. Bij een uitzaaiing is een patiënt vaak al uitbehandeld.

Sleutelen aan de stof doxorubicine
Om patiënten met oogmelanoom zo goed mogelijk te helpen, werkt het team van Neefjes aan het ‘aanpassen’ van het al veelgebruikte anti-kankermiddel doxorubicine. Het originele middel bevat een giftige stof, die problemen kan veroorzaken aan het hart. Daardoor kan de stof slechts beperkt toegepast worden bij patiënten. De onderzoeksgroep heeft echter een manier gevonden om de stof te ‘splitsen’, waardoor het mogelijk is om de giftigheid eruit te synthetiseren en de anti-kankerwerking te behouden.

“Nu maken we deze stof klaar om in de kliniek te gaan gebruiken, dat is nog nooit eerder gebeurd in de wereld”, legt Neefjes uit. “We hopen dat gezien de werking van de moederstof, het aangepaste middel niet alleen werkt tegen oogmelanoom, maar dat het in de toekomst ook ingezet kan worden voor de behandeling van een heleboel tumoren. Alleen is deze stof er nog niet, en overlijden patiënten nu nog bij gebrek aan alternatieven. De hoop is dat we in het LUMC door het testen en ontwikkelen van deze aangepaste stof patiënten die nu geen enkele kans hebben, weer een kans kunnen geven.”

LUMC Donation Investment Fund
Neefjes ontving in 2020 een NWO Spinozapremie van 2,5 miljoen euro. Met dit geld kan hij de stof produceren, zodat het middel beschikbaar kan worden gemaakt voor de patiënt. Voordat het zover is moeten er nog verschillende studies worden gedaan.  Om deze en andere innovatieve onderzoeken daadwerkelijk uit te voeren is er geld nodig. In dit geval is financiering van onderzoek uit de eerste geldstroom is niet toereikend. De overheid vindt dat het ook bij het private domein moet liggen. Daarom is het LUMC Donation Investment Fund opgericht.

Binnen dit fonds bieden donateurs steun aan veelbelovende onderzoeksprojecten die versnelling door financiering goed kunnen gebruiken. Zodra een project succesvol heeft geleid tot een product of behandeling en (op de markt) kan worden geïntroduceerd, begint de tweede fase. Diezelfde donateurs, maar ook andere geïnteresseerden, kunnen dan investeren in een nieuw op te zetten bedrijf of spin-off.

Meer weten over de onderzoeksprojecten en het LUMC Donation Investment Fund, of wilt u donateur worden? Bekijk dan de website.