Dr. F.A. van Gaalen

Reumatoloog en internist, hoofd polikliniek Rijnland ziekenhuis

Vakgebied(en)

  • translationeel onderzoek naar spondyloartritis
  • behandeling van spondyloartritis (o.a. de ziekte van Bechterew en artritis psoriatica)

Introductie

Floris van Gaalen is in 2000 afgestudeerd aan de geneeskunde faculteit van de Vrije Universiteit van Amsterdam. In juni 2005 promoveerde hij op het proefschrift Genes and Autoantibodies: Multiplexing Rheumatoid Arthritis aan de Universiteit van Leiden. Voor dit proefschrift ontving hij in 2004 de Young Investigator Award van de European League against Rheumatism (EULAR). In 2009 werd hij ingeschreven in het specialistenregister als internist en in 2010 als reumatoloog. Sinds januari 2011 is hij als medisch specialist verbonden aan de afdeling Reumatologie van het LUMC.

In zijn klinisch werk heeft hij een bijzondere belangstelling voor de behandeling van patiënten met spondyloartritis. Spondyloartritis is de verzamelnaam van een groep van reumatische ziekten, waartoe spondylitis ankylopoëtica (ziekte van Bechterew), reactieve artritis, artritis bij chronisch inflammatoire darmziekten, artritis psoriatica en ongedifferentieerde spondyloartritis behoren.

Hij is de arts van de SPondyloArthritis Caught Early (SPACE)-kliniek en leidt klinische trials naar de behandeling van spondyloartritis. In zijn wetenschappelijk onderzoek probeert hij, door fundamenteel onderzoek te vertalen naar praktische toepassingen, betere diagnostische testen en behandelingen voor spondyloartritis te ontwikkelen.

Daarnaast is hij coördinator van de reumatologie polikliniek in het Rijnland ziekenhuis in Leiderdorp en Alphen aan den Rijn.


Contactgegevens

Leids Universitair Medisch Centrum
Gebouw 1
Kamer C1-38  

Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Tel: Tel: +31 (071 526)3598

Postbus 9600
2300 RC Leiden