FRESH AIR (Free Respiratory Evaluation and Smoke exposure reduction of Health cAir Integrated gRoup)

Inleiding

Wereldwijd lijden ongeveer 80 miljoen mensen aan COPD en nog eens 300 miljoen aan astma. Hoewel chronische longziektes het meest voorkomen in gebieden waar middelen schaars zijn, richten de meeste studies zich op longziekten in meer ontwikkelde gebieden (meestal in Westerse landen). Het FRESH AIR onderzoeksproject richt zich daarom juist op het verbeteren van de preventie, diagnose en behandeling van chronische longziektes in vier diverse gebieden waar middelen schaars zijn: Uganda, Kirgizië, Vietnam en het platteland van Griekenland.  

Doel

FRESH AIR is een drie jaar durend project dat zich bezig houdt met het belang van het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van longziekten in vier landen waar de middelen schaars zijn. Deze landen zijn Oeganda, Kirgizië, Vietnam en Griekenland. Het algemene doel van het FRESH AIR project is het ontwikkelen van capaciteit voor het implementeren van op eerder bewezen interventies in deze omgevingen. Het project heeft zeven specifieke doelen:

  1. Het identificeren van factoren die de implementatie van eerder bewezen interventies beïnvloeden in het voorkomen en behandelen van longziekten.
  2. Het ontdekken welke bewustzijn creërende benaderingen het meest effectief is in het motiveren van een gedragsverandering in de tabaksconsumptie en luchtvervuiling in het huishouden. Daarnaast worden de haalbaarheid, aanneembaarheid en de effectiviteit van vermindering van luchtvervuiling in het huishouden geëvalueerd.
  3. Het verschaffen van toegang tot ondersteuning bij het stoppen met roken, door middle van het aannemen van kort advies.
  4. Het testen van de haalbaarheid en aanneembaarheid van methoden op COPD te diagnosticeren met gebruik van innovatieve spirometrie.
  5. Het testen van de haalbaarheid en aanneembaarheid van het herstel van de longen al seen goedkope behandeling voor obstructieve longziekten.
  6. Het testen hoe je het beste ademhalingssymptomen en het risico op longschade bij kinderen het best kan reduceren. Dit doen we door middel van het ontdekken van de haalbaarheid, aanneembaarheid en optimale organisatie van interventies die ontworpen zijn om bewustzijn te creëren over het schadelijke effect van blootstelling aan tabaksrook en luchtvervuiling in het huishouden voor zwangeren en kinderen. Daarnaast wordt gewerkt aan het verbeteren van de diagnose en behandeling van kinderen onder de 5 met ademhalingsproblemen.
  7. Het genereren van nieuwe kennis, innovatie en schaalbare modellen die juiste toegang en steun bieden door middel van proactieve verspreiding.

Methode

Het onderzoek zal een aantal verschillende methoden voor implementatie onderzoek gebruiken om ons verzamelde bewijs te testen en toe te passen. Ze zullen implementatie onderzoeksvragen nagaan, met wat voor wie werkt en in welke context, en hoe je de schaalbaarheid kan waarborgen van effectieve interventies op een toegankelijke manier die billijk is in omgevingen met beperkte middelen.

Onderzoekers

Prof. dr. N.H. Chavannes, project leider
Dr. R.M.J.J. van der Kleij, project manager
Drs. E.A. Brakema, ph-onderzoeker van onderdeel 'work package 3'
 

Contactpersonen

Rianne van der Kleij: m.j.j.van_der_kleij@lumc.nl

Financiering (680997)

The European Commission

the Global Alliance for Communicable Diseases through Horizon 2020.

The International Primary Care Respiratory Group provided funding for the development of the project proposal.