IEMO 80+ Schildklier Studie

Inleiding

In de IEMO 80+ Schildklier Studie wordt het effect onderzocht van behandeling met schildklierhormoon bij ouderen (80 jaar of ouder) met een licht verminderde werking van de schildklier. 


Een licht verminderde werking van de schildklier kan vele klachten veroorzaken, variërend van vermoeidheid en depressie tot hartritmestoornissen. Uit sommige studies blijkt dat het bij ouderen zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar andere studies laten zien dat het bij ouderen juist zorgt voor een grotere overleving. Het is dus niet duidelijk of de aandoening bij ouderen moet worden behandeld.

   

Doel

Het doel van de IEMO 80+ Schildklier Studie is om te onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van behandeling van schildklierhormoon bij ouderen (80 jaar of ouder) met subklinische hypothyreoïdie. 


Methode

Gedurende vier jaar worden 450 deelnemers met subklinische hypothyreoïdie gerandomiseerd in een Levothyroxine groep of een placebo groep. De studie duurt voor een deelnemer gemiddeld 3 jaar. Deelnemers worden gevolgd om te kijken wat het effect is op kwaliteit van leven, dagelijks functioneren, hart- en vaatziekten, sterfte en andere uitkomsten. Vervolgens kan een duidelijk antwoord worden gegeven op de vraag of ouderen met een licht verminderde werking van de schildklier moeten worden behandeld. 


De studie wordt uitgevoerd in samenwerking met vier Nederlandse UMC's. De studie wordt gecoördineerd door het Instituut voor Evidence-Based Medicine voor Ouderen (IEMO) en de afdeling PHEG van het LUMC.


Meer informatie vindt u op de website van IEMO 80+ Schildklier Studie. 


Onderzoekers LUMC

Dr. S.P. Mooijaart, projectleider

Prof. dr. J. Gussekloo, lokale coördinator Leiden

Drs. R.K.E. Poortvliet, studiearts en senior onderzoeker

Drs. R.S. Du Puy, projectcoördinator en junior onderzoeker


Contactpersoon

Jacobijn Gussekloo (j.gussekloo@lumc.nl; 071-5268444)


Financiering

Het IEMO wordt gefinancierd door een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw