Een slimme inhalator vóór astmapatiënten, met astmapatiënten

Een slimme inhalator vóór astmapatiënten, met astmapatiënten

Het onderzoek zal worden uitgevoerd in het NeLL, het National eHealth Living Lab . In het NeLL worden eindgebruikers betrokken bij de ontwikkeling en evaluatie van eHealth initiatieven. In verschillende co-creatie sessies zullen patiënten en zorgverleners samen met de onderzoekers verschillende prototypes ontwikkelen en testen en vervolgens door ontwikkelen tot een volwaardig product. “We gebruiken daarbij principes uit de design wereld”, aldus Charlotte Poot, onderzoeker aan het LUMC. “Designers weten als geen ander hoe producten moeten aansluiten bij de behoeftes van de eindgebruiker”. Het onderzoeksteam hoopt door samen te werken met een design onderzoeker, astmapatiënten en zorgverleners een slimme astma inhalator te ontwikkelen die aansluit bij de behoeftes van patiënten, gebruiksvriendelijk is en toepasbaar in de huidige medisch zorg.

Nominatie

Het onderzoek zal in juni 2018 van start gaan. Toch is er al volop belangstelling voor het onderzoek. Zo is het onderzoek genomineerd voor de publieksprijs van het Long Fonds: de prijs voor het beste onderzoek volgens longpatiënten.  Aan de hand van korte filmpjes kon het publiek stemmen op het beste onderzoek. Tijdens de Longdagen, hét nationale congres over longen en longziekte, werd de winnaar bekend gemaakt. Dit jaar is de publieksprijs geaan naar Rianne de Vries van het AMC. Volgend jaar hoopt Charlotte echter weer kans te maken. “Wij vinden het al fantastisch om te zien dat patiënten onze aanpak waarderen”. “Het is nu aan ons de taak om te laten zien hoe belangrijk het is om patiënten en zorgverleners te betrekken bij de totstandkoming van eHealth toepassingen ”, aldus een opgetogen Charlotte Poot. “Tenslotte gaat het om wat de patiënt nodig heeft en niet om wat wij als onderzoekers denken dat de patiënt nodig heeft”.

Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek in samenwerking met UMCG Groningen en Astra Zeneca. In dit onderzoek zaleen slimme astma inhalator worden onderzocht op effectiviteit . Tevens zullen de onderzoekers een kosten-baten analyse uitvoeren om te bepalen of de slimme astma inhalator op groter schaal kan worden ingevoerd.  Wilt u op de hoogte blijven van het onderzoek, of wilt u als zorgverlener een bijdrage leveren, mail dan naar onderzoekastma@lumc.nl .

 

Link filmpje nominatie Publieksprijs: https://www.youtube.com/watch?v=b45ivz1X8lM

Link website NeLL: https://www.nationalehealthlivinglab.nl/