Aneurysma

PHAST-studie

Een patiënt bij wie het aneurysma klein blijft hoeft geen zware operatie te ondergaan. Daarom doet onze afdeling wetenschappelijk onderzoek (PHAST-studie) naar factoren die de groei van een aneurysma tegengaan. Om zo in de toekomst het aantal (zware) aneurysma-operaties te kunnen verminderen.

phast logoEerder onderzoek gaf aanwijzingen dat het medicijn Doxycycline de groei van een aneurysma remt, maar zeker weten doen we dat nog niet. Om te ontdekken of het medicijn Doxycycline daadwerkelijk de groei van het aneurysma tegengaat is de PHAST-studie opgezet. Samen met een aantal andere Nederlandse ziekenhuizen voert onze afdeling dit onderzoek uit. 

Patiënten met een klein aneurysma die meedoen aan deze wetenschappelijke studie, krijgen naast de gebruikelijke behandeling een medicijn voorgeschreven. Dit medicijn is óf Doxycycline óf een placebo (een neppil). Aan het eind van de wetenschappelijke studie vewachten wij dat in de groep patiënten die Doxycycline kregen het aneurysma minder gegroeid is, dan in de groep met een placebo-behandeling. Om zo te kunnen aantonen dat het medicijn Doxycycline groei van het aneurysma daadwerkelijk tegengaat.

Phast studie