Voor patiënten met complexe vaatproblemen

De term vaatziekten is een verzamelnaam voor aandoeningen van het (hart- en) vaatstelsel. Als u een vaatziekte of vaatklachten heeft, wordt u meestal behandeld met medicijnen en/of een operatie. In bepaalde gevallen kunnen leefstijladviezen tijdelijk voldoende zijn om uw klacht te verhelpen. Een team van verschillende specialisten zoals vaatchirurgen, radiologen en internisten bespreken samen de beste behandeling. Zij stellen samen een behandelplan op, dat een van de specialisten vervolgens met u bespreekt.

Wat doet de vaatchirurg?

In het LUMC werken vier vaatchirurgen die deze chirurgische discipline in de volle breedte beheersen en daarbij ieder in een deelgebied van de vaatchirurgie gespecialiseerd zijn. Zo kunnen zij samen de meest complexe vaatproblemen operatief behandelen.

Gespecialiseerd in complexe problemen van de bloedvaten

De vaatchirurgen in het LUMC zijn in het bijzonder gespecialiseerd in de behandeling van:

  • aneurysma’s: een verwijde hoofdslagader (de aorta) in borst of buik (AAA)
  • vernauwingen van bloedvaten in armen en benen (etalagebenen, perifeer arterieel vaatlijden (PAV))
  • problemen van de halsslagader (carotis-obstructie)
  • tumoren rondom de grote bloedvaten in de hals (glomustumor)
  • vernauwingen en verwijdingen van de darmslagaders (viscerale vaten)

De vaatchirurgen in het LUMC voeren ook operaties uit bij patiënten die een shunt nodig hebben voor de hemodialyse. Deze shunt wordt gebruikt om toegang te krijgen tot de bloedbaan, zodat er dialyse kan plaatsvinden.

Vaatziekten en leefstijl

Vaatziekten zijn vaak het gevolg van meerdere gezondheidsproblemen zoals hoge bloedruk, overgewicht en suikerziekte. Uw behandelaars kijken daarom ook altijd naar de oorzaak van de ziekte. In veel gevallen kan een aanpassing van uw leefstijl uw klachten verminderen of de uitkomsten van uw behandeling verbeteren. Adviezen over levenswijze vormen een belangrijk onderdeel van uw behandeling; denk bijvoorbeeld aan voedingsadviezen en hulp bij stoppen met roken.