Endocriene en hoofd-/halschirurgie

Patiënten met Endocriene tumoren (goed en kwaadaardig) kunnen binnen het LUMC terecht bij het Centrum voor Endocriene Tumoren (CETL). Daar werken verschillende specialisten van diverse afdelingen samen om u zo goed mogelijk te behandelen. Het CETL wordt gevormd door specialisten van de Endocrinologie, KNO, Thorax chirurgie en de Endocrien & Hoofd/Hals chirurgie.

Naast tumoren in het endocriene stelsel zijn er ook andere aandoeningen die met dit stelstel te maken hebben. Zoals een te hardwerkende bijschildklier.

Wat doet de chirurg?

In bepaalde gevallen maakt een operatie - om een tumor of een deel van het zieke orgaan te verwijderen - onderdeel uit van de behandeling. Deze wordt dan uitgevoerd door ervaren endocrien chirurgen van de afdeling Heelkunde. De endocrien chirurgen zijn gespecialiseerd in de chirurgische behandeling vanschildklierkanker;

  • te hard werkende bijschildklieren (hyperparathyreoïdie);
  • een bijnierafwijking of paraganglioom;
  • hormonaal actieve alvleeskliertumoren (bij MEN-syndroom).

Waar nodig worden bij de operatie moderne technieken gebruikt zoals zenuw-monitoring, en hormonale analyse. Hiermee kunnen de specialisten al tijdens de operatie zien of behandeling effect heeft.

Endocrien = hormoon

In het lichaam zitten verschillende klieren en organen die hormonen aanmaken. Al deze klieren en organen vormen samen het hormoonstelsel (endocriene stelstel). Wanneer u een tumor heeft in klieren of organen van het hormoonstelsel, vraagt de behandeling ervan een bijzondere kennis. Hormonen hebben immers specifieke functies in het lichaam.

Centrum voor Endocriene Tumoren (CETL)