Zwangerschap

Thuisbehandeling risicozwangeren

Het verpleegkundig thuisteam kan voor een aantal aandoeningen in de zwangerschap zorg verlenen in je thuissituatie. Dit wordt ook wel thuisbehandeling risicozwangeren of thuiszorgmonitoring genoemd. Naast dagelijkse controles door de verpleegkundige is er ook één keer per week een terugkomdag in GeboorteHuis Leiden.

Wanneer kom ik in aanmerking voor thuiszorgmonitoring?

Je komt in aanmerking voor thuismonitoring als je in deze zwangerschap extra controle nodig hebt, maar niet in het ziekenhuis opgenomen hoeft te zijn. Dagelijkse controles van jou en de baby('s) zijn nodig en je moet zoveel mogelijk rust houden. Deze intensieve monitoring is mogelijk vanaf een zwangerschapsduur van 27 weken. Je kunt hiervoor in aanmerking komen als er bijvoorbeeld sprake is van hoge bloeddruk, groeiachterstand van de baby, meerlingzwangerschap of voortijdig gebroken vliezen.

Wat houdt deze thuiszorg in?

Eén keer per dag komt er een verpleegkundige van het thuisteam bij je thuis langs voor controle van de hartslag van de baby (CTG-registratie) en eventueel aanvullende diagnostiek zoals bloeddruk meten, bloedafname, urine onderzoek en temperatuurcontrole. Deze verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in verloskunde  en hebben ruime ervaring op de verpleegafdeling. Het CTG en alle andere bevindingen worden direct genoteerd en geregistreerd in het elektronisch dossier en worden rechtstreeks digitaal verstuurd naar het ziekenhuis. Daar zal de dienstdoende arts de bevindingen beoordelen en vindt er telefonisch overleg plaats.

De terugkomdag

Eén keer per week worden de controles met een echo uitgebreid tijdens de zogenaamde terugkomdag. Je komt op een afgesproken tijdstip naar GeboorteHuis Leiden. Je krijgt duidelijke instructies in welke situaties je contact met het ziekenhuis moet opnemen. In overleg met de gynaecoloog wordt u thuis gecontroleerd tot de bevalling in het ziekenhuis of tot het tijdstip waarop opname in uw situatie beter is. Ook na een opname bij GeboorteHuis Leiden is thuiszorgmonitoring soms mogelijk.

Meer informatie

Meer informatie over thuiszorgmonitoring vind je in de folder Thuisbehandeling risicozwangeren.