Kraamtijd

Praktische informatie over je verblijf

Als je bent bevallen in Geboortehuis Leiden verblijf je ook op onze afdeling. Hier vind je praktische informatie over je verblijf na de bevalling.

Je bevalling is goed verlopen

Verliep de bevalling op de Geboortekamer goed? Dan mag je een aantal uur daarna naar huis. Ook ’s avonds of ’s nachts als je dat wilt. De kraamzorg en de verloskundige van de thuispraktijk in je regio nemen de zorg voor jou en je baby dan van ons over.
In onze folder staan tips voor de eerste uren thuis met je baby.

Geboorteaangifte bij de gemeente Leiden

Als je bevallen bent in het LUMC kun je digitaal aangifte doen bij de gemeente Leiden. Lees op de website van de gemeente Leiden welke documenten je daarvoor nodig hebt.

Je bent bevallen met een keizersnede

Na een keizersnede ga je na ongeveer 36 uur met ontslag zodat je thuis verder kunt herstellen. De kraamzorg en de verloskundige uit je regio nemen de zorg voor jou en je baby dan van ons over. 
Voor ontslag heb je een gesprek met een arts of verloskundige en de verpleegkundige. Alle vragen die je hebt , kun je aan hen stellen. Je krijgt brieven mee met alle informatie over de opname. Deze brieven zijn bestemd voor de huisarts, verloskundige en kraamzorg. 
Lees in onze folder wat je kunt verwachten na ontslag. 

Je moet blijven vanwege de gezondheid van de baby

Heeft je baby na de bevalling extra zorg nodig? Dan word je samen met de baby in een kamer in het GeboorteHuis opgenomen. We houden je baby dan extra in de gaten; de baby krijgt Medium Care (MC) zorg op onze Short-stay Medium Care. De baby blijft bij je op de kamer.  De verpleegkundige controleert bijvoorbeeld regelmatig de hartslag, ademhaling, bloeddruk en zuurstofgehalte van de baby. Ook komt er iedere dag een kinderarts naar je baby kijken. De dagelijkse zorg zoals luiers verschonen en voeden doe je zo veel mogelijk samen met je partner.

Meestal mag de baby binnen 5 dagen na de bevalling met je mee naar huis. Kan dat na 5 dagen nog niet? Dan wordt de baby overgeplaatst naar een ander ziekenhuis in de regio. Het is niet vanzelfsprekend dat je ook daar bij de baby op de kamer kan blijven 

Soms weten we al kort na de bevalling dat je baby langer dan 5 dagen ziekenhuiszorg nodig heeft. Dan plaatsen we je zo snel mogelijk over naar een ander ziekenhuis. Je herstelt dan daar na de bevalling en als dat mogelijk is bij de baby op de kamer. De verpleegkundige zal je hier tijdig over informeren.

Je baby is opgenomen op de afdeling Neonatologie

Is je baby ziek? Dan kan het zijn dat de baby wordt opgenomen op de afdeling Neonatologie van het LUMC. Deze afdeling is direct naast GeboorteHuis Leiden, ook op J7. Als het met jou goed gaat, dan ga je 48 uur na de bevalling naar huis. Uiteraard mag je ook na je ontslag 24 uur per dag bij de baby zijn maar dan moet je voor jezelf kunnen zorgen. Op de Neonatologie kunnen geen kraamvrouwen opgenomen worden. Op de website van de afdeling Neonatologie vind je veel praktische informatie. Ook kun je daar de film bekijken waarin je een rondleiding over de afdeling krijgt.

Borstvoeding

Geef je borstvoeding? Dan is het prettig om een elektrisch kolfapparaat te huren zodat je thuis kunt kolven. Ook hier kan de verpleegkundige je over informeren. 

Uitgestelde kraamzorg

Soms is het mogelijk om uitgestelde kraamzorg te krijgen als je baby moest worden opgenomen. Uw zorgverzekering en kraamzorgorganisatie kunnen je hier meer over vertellen.

Ronald McDonald huis

Moet je kindje op de Neonatologie blijven en verblijf je niet bij je kindje op de kamer? Is het voor jou niet mogelijk om vanuit huis regelmatig naar het LUMC te reizen? Dan kun je tegen een kleine vergoeding een kamer in het  Ronald McDonald huis reserveren. Deverpleegkundige kan je hier meer over vertellen. 

Bezoekafspraken

GeboorteHuis

Bezoekafspraken voor zwangeren en kraamvrouwen

 • De eerste 36 uur tijdens je opname mag alleen je partner je bezoeken
 • Ben je na 36 nog opgenomen? Dan is één bezoeker welkom tussen 14.00 en 20.00 uur.
 • Bezoek ( zonder Corona-klachten) mag maximaal 1 uur bliijven. Je bezoek moet hiervoor een afspraak maken.
 • Eén kind mag mee met de partner, deze wordt dan gezien als de extra bezoeker.
Afspraken tijdens de bevalling
 • Bij de bevalling mag bij voorkeur alleen je partner aanwezig zijn.
 • Als je alleenstaand bent, mag je een vertrouwenspersoon meenemen.
 • In overleg met je zorgverlener is er ruimte voor een tweede persoon. Bespreek dit vóór je bevalling tijdens je afspraak. Dan noteren we dit in je dossier.

Als je zelf of je partner/vertrouwenspersoon klachten hebt/heeft die te maken hebben met het Corona-virus gelden andere regels. Dit wordt met jullie besproken.


Neonatologie/NICU

Bezoekafspraken op de afdeling Neonatologie

Ouders mogen 24 uur per dag op bezoek komen bij hun kind(eren) op de NICU.

Voor het overige bezoek gelden de volgende regels:

 • Overige bezoekers zijn welkom tussen 14.00 en 20.00 uur.     
 • Er mag één bezoeker per 24 uur komen.
 • Deze bezoeker mag maximaal 1 uur op de kamer blijven.
 • Een broertje of zusje valt onder de 1 bezoeker per dag, degene die broertje/zusje komt brengen wacht bij de lift en komt niet de afdeling op 
 • je bezoek moet hiervoor een afspraak maken

Als ouder(s) ben je verantwoordelijk om het bezoek te vragen of zij geen klachten hebben. 
Indien je verkouden bent, keelpijn hebt of je grieperig voelt vragen wij je om niet te komen.Na 24 uur klachtenvrij ben je weer welkom op de NICU.