Bevalling

Opname rondom de bevalling

Voor de bevalling kom je naar GeboorteHuis Leiden. Voor de kraamtijd thuis heb je zelf kraamzorg geregeld. Maar wanneer kun je naar huis? En wat als je baby extra zorg nodig heeft?

Je bevalling is goed verlopen

Verliep de bevalling op de Geboortekamer goed? Dan mag je een aantal uur daarna naar huis. Ook ’s avonds of ’s nachts als je dat wilt. De kraamzorg en de verloskundige van de thuispraktijk in je regio nemen de zorg voor jou en je baby dan van ons over.
In onze folder staan tips voor de eerste uren thuis met je baby.

Je bent bevallen met een keizersnede

Na een keizersnede ga je na 36 uur met ontslag zodat je thuis verder kunt herstellen. De kraamzorg en de verloskundige uit je regio nemen de zorg voor jou en je baby dan van ons over. 
Voor ontslag heb je een gesprek met een arts of verloskundige en de verpleegkundige. Alle vragen die je hebt , kun je aan hen stellen. Je krijgt brieven mee met alle informatie over de opname. Deze brieven zijn bestemd voor de huisarts, verloskundige en kraamzorg.
Lees in onze folder wat je kunt verwachten na ontslag. 

Je moet blijven vanwege de gezondheid van de baby

Heeft je baby na de bevalling extra zorg nodig? Dan word je samen met de baby in een kamer in het GeboorteHuis opgenomen. We houden je baby dan extra in de gaten; de baby krijgt Medium Care (MC) zorg. De baby blijft bij je op de kamer.  De verpleegkundige controleert bijvoorbeeld regelmatig de hartslag, ademhaling, bloeddruk en zuurstofgehalte van de baby. Ook komt er iedere dag een kinderarts naar je baby kijken. De dagelijkse zorg zoals luiers verschonen en voeden doe je zo veel mogelijk samen met je partner.

Meestal mag de baby binnen 5 dagen na de bevalling met je mee naar huis. Kan dat na 5 dagen nog niet? Dan wordt de baby overgeplaatst naar een ander ziekenhuis in de regio. Het is niet vanzelfsprekend dat je ook daar bij de baby op de kamer kan blijven 

Soms weten we al kort na de bevalling dat je baby langer dan 5 dagen ziekenhuiszorg nodig heeft. Dan plaatsen we je zo snel mogelijk over naar een ander ziekenhuis. Je herstelt dan daar na de bevalling en als dat mogelijk is bij de baby op de kamer. De verpleegkundige zal je hier tijdig over informeren.

Je baby is opgenomen op de afdeling Neonatologie

Is je baby ziek? Dan kan het zijn dat de baby wordt opgenomen op de afdeling Neonatologie van het LUMC. Deze afdeling is direct naast GeboorteHuis Leiden, ook op J7. Als het met jou goed gaat, dan ga je 48 uur na de bevalling naar huis. Uiteraard mag je ook na je ontslag 24 uur per dag bij de baby zijn maar dan moet je voor jezelf kunnen zorgen. Op de Neonatologie kunnen geen kraamvrouwen opgenomen worden. Op de website van de afdeling Neonatologie vind je veel praktische informatie. Ook kun je daar de film bekijken waarin je een rondleiding over de afdeling krijgt.

Borstvoeding

Geef je borstvoeding? Dan is het prettig om een elektrisch kolfapparaat te huren zodat je thuis kunt kolven. Ook hier kan de verpleegkundige je over informeren. 

Uitgestelde kraamzorg

Soms is het mogelijk om uitgestelde kraamzorg te krijgen als je baby moest worden opgenomen. Je zorgverzekering en kraamzorgorganisatie kunnen je hier meer over vertellen.

Ronald McDonald huis

Moet je baby op de Neonatologie blijven en verblijf je niet bij je baby op de kamer? Is het voor jullie niet mogelijk om vanuit huis regelmatig naar het LUMC te reizen? Dan kun je tegen een kleine vergoeding een kamer in het  Ronald McDonald huis reserveren. De verpleegkundige kan je hier meer over vertellen.