Bevalling

Ontspannen in bad tijdens de bevalling

In GeboorteHuis Leiden is één badkamer beschikbaar, waar twee baden staan; het ontspan-bad en het bevalbad. In de badkamer staat ook altijd een verlosbed. De badkamer kan al bezet zijn. Als je direct aangeeft dat je gebruik wilt maken van deze kamer proberen we zo snel mogelijk door te geven wanneer deze weer beschikbaar is.

Tijdens de ontspanning fase of bevalling in bad: wat is het voordeel voor jou?

Sommige vrouwen vinden het prettig om weeën op te vangen in bad.

  • Het warme water zorgt voor ontspanning. Dit kan leiden tot meer afgifte van oxytocine, het hormoon dat ervoor kan zorgen dat je weeën sterker en effectiever worden. Een bad bevalling kan zorgen voor een kortere bevalling.
  • Door de ontspanning ervaren sommige vrouwen minder angst, spanning en pijn. Je kan hierdoor minder behoefte hebben aan pijnstilling.
  • Daarnaast kun je in een ruim bad vrij bewegen. Zo kun je makkelijk verschillende houdingen aannemen waarin jij het beste weeën op kan vangen.
  • Door de warmte is er meer doorbloeding van je bekkenbodem waardoor er mogelijk minder kans is op uitscheuren tijdens de bevalling.

Bevallen in bad: wat is het voordeel voor de baby?

De baby maakt een rustige overgang van de situatie binnen in de buik (in vruchtwater) naar buiten de buik. Hierna legt de verloskundige de baby bij je op de borst. Je baby heeft direct huid op huid contact.

Weeën opvangen en/of bevallen in bad: wat zijn de nadelen?

Er kan tijdens je bevalling twijfel komen over de conditie van je baby. Soms kan het dan nodig zijn dat jij en je ongeboren baby buiten het bad verder gecontroleerd moeten worden. Juist als je je hebt ingesteld op een bad bevalling kan dit een teleurstelling zijn.

Ook kunnen er tijdens een bevalling onverwachte situaties optreden. Er moet dan direct gehandeld worden. Dit is niet altijd mogelijk in het bad. De verloskundige of gynaecoloog kan dan beslissen dat je moet overstappen naar het verlosbed.

Wanneer kun je niet in bad de weeën opvangen en/of bevallen?

Sommige vrouwen kunnen in verband met een al bestaande ziekte of hun voorgeschiedenis niet in bad bevallen.

Niet tijdens het persen in bad. Er zijn meerdere situaties denkbaar waarin je niet tijdens het persen in bad kan blijven. Deze worden aan je uitgelegd door de verloskundige.

Helemaal niet in bad 

Is je baby (veel) te klein? Of heb je een hoge bloeddruk? Heb je een infuus nodig waar gehele tijd medicatie door wordt gegeven? Dan kun je ook tijdens de ontsluiting niet in bad. Ook hier zijn er meerdere situaties denkbaar waarin je niet in bad kan tijdens je bevalling.

Uit bad tijdens bevalling

Soms kan er twijfel zijn over jouw conditie of de conditie van de baby. Dan adviseert de verloskundige of gynaecoloog om niet meer in bad te blijven zodat we beter voor jou en je baby kunnen zorgen. Sommige vrouwen vinden het bad zelf niet prettig tijdens de bevalling. Ook dan kun je uiteraard uit bad gaan.

Te allen tijde kan je verloskundige of gynaecoloog beslissen dat je niet in bad mag of dat je het bad moet verlaten.

Bespreek het vooraf

Denk je dat je graag in bad wil ontspannen en/of bevallen? Bespreek het vooraf met je verloskundige of gynaecoloog. Die kan dan samen met jou kijken of het veilig is om (deels) in bad te ontspannen en/of bevallen.

Wat moet ik meenemen?

  • Slippers voor jezelf en je partner
  • Badjas (niet noodzakelijk, wel handig)
  • Badkleding partner (verplicht, als partner mee wil in het ontspan-bad)