Prenatale diagnostiek

Vlokkentest

Vlokkentest- wat kan ik verwachten? U hebt een afspraak op de polikliniek van GeboorteHuis Leiden. Uw partner, een vriend(in) of iemand van de familie kan bij de ingreep aanwezig zijn. Er zijn twee methoden om de vlokken te verkrijgen, via de vagina of via de buikwand. De gynaecoloog die de vlokkentest doet bepaalt, in overleg met u, welke techniek de voorkeur heeft. In de meeste gevallen wordt de vlokkentest via de vagina gedaan. Voor de vlokkentest moet u een volle blaas hebben.

Vlokkentest via de vagina

De vlokkentest wordt op de polikliniek gedaan bij een zwangerschapsduur van 11 tot 13 weken.
Voor dit onderzoek moet u een volle blaas hebben. Terwijl u op de gynaecologische stoel ligt, wordt met de echo via de buik gekeken waar de moederkoek zit. Vervolgens wordt een spreider in de vagina gebracht. Onder begeleiding van de echo wordt er een dun tangetje (dikte 1,5 mm) via het baarmoederhalskanaaltje naar de moederkoek gebracht. Van de moederkoek wordt een beetje weefsel afgenomen voor onderzoek. Dit is niet pijnlijk.
Vlokkentest via de buikwand

Terwijl u op de onderzoeksbank ligt wordt met de echo gekeken waar de  moederkoek zit. Vervolgens wordt de buik gedesinfecteerd. De huid wordt verdoofd. Daarna wordt met een dunne naald tot in de moederkoek geprikt. U voelt een prik in de dieper gelegen laag in de buik. Via het naaldje wordt wat weefsel van de moederkoek opgezogen voor onderzoek. 
Het opzuigen van de vlokken kan bij de vlokkentest via de buikwand wat gevoelig zijn.Wat kan ik verwachten na de vlokkentest?

Na de vlokkentest via de vagina kunt u een paar dagen wat bloedverlies hebben. Dit is meestal veel minder dan bij een menstruatie. Na een vlokkentest via de buikwand hoort u geen bloedverlies via de schede te hebben, de onderbuik kan wel gevoelig zijn door de prik.

Op de dag van het onderzoek adviseren we om het rustig aan te doen.  Dit betekent niet tillen of sporten. Als u de dag na de ingreep geen buikpijn, bloedverlies of andere klachten heeft , kunt u alles weer doen wat u gewend bent.

Wat wordt onderzocht?

Alle cellen van mensen hebben chromosomen. In vlokjes van de moederkoek zijn cellen aanwezig die hetzelfde zijn als de cellen van het ongeboren kind. De chromosomen in deze cellen kunnen worden bekeken. Zijn er bijvoorbeeld niet te veel chromosomen? En zien de chromosomen er normaal uit? De arts bespreekt met u welke onderzoeken nuttig zijn. Soms worden meerdere onderzoeken ingezet.

De uitslag

Na de ingreep wordt met u besproken wanneer u de uitslag kunt verwachten. Een eerste uitslag is meestal binnen 3-5 werkdagen bekend. Afhankelijk van de onderzoeken die gedaan worden op het vruchtwater krijgt u na 10 tot 15 werkdagen een tweede uitslag.
We bellen de uitslag aan u door. Als wilt weten of het een jongetje of een meisje is, kunt u naar het geslacht van de baby vragen.

Een afwijkende uitslag wordt ook aan u doorgegeven via de telefoon. U kunt snel, soms al de dag erna, bij ons langskomen voor een gesprek met de arts. Dan bespreekt u wat de uitslag betekent voor de gezondheid van de baby en uw zwangerschap.

Risico van de vlokkentest

Na een vlokkentest is er een risico op een miskraam door de ingreep. Dit risico is 1 op 500. Dit betekent dat als er 1000 vrouwen een vlokkentest laten doen er 2 een miskraam krijgen door de ingreep.