Meindert H. Lamers benoemd tot hoogleraar

23 april 2025
leestijd
Prof. dr. Meindert H. Lamers is benoemd tot hoogleraar Structuurbiologie. Naast het bevorderen van onderzoek in dit vakgebied, richt hij zich op het ontwikkelen van nieuwe antibiotica om antibioticaresistentie een stap voor te blijven.

Meindert H. Lamers met een 3D-model van MutS. MutS zoekt naar spelfouten in het DNA en werkt dan samen met andere eiwitten om deze uit het DNA te verwijderen. Fotograaf: Monique Shaw.

Meindert H. Lamers

Structuurbiologie (structural biology) is een vakgebied waarbij de driedimensionale structuur van eiwitten zichtbaar wordt gemaakt, om beter te begrijpen hoe eiwitten hun functie uitvoeren, hoe mutaties de structuur en daarmee de functie van het eiwit veranderen, en hoe nieuwe medicijnen kunnen worden ontwikkeld die ziekmakende eiwitten stopzetten.

Antibioticaresistentie

In zijn onderzoek richt hij zich op twee kernpunten: het bevorderen van structuurbiologie-onderzoek in Nederland en het ontwikkelen van nieuwe antibiotica. Lamers: “De toenemende mate van antibioticaresistentie vormt een enorme bedreiging voor de gezondheidszorg. Nu al zie je dat in een aantal landen wereldwijd antibioticaresistente-bacteriën veelvuldig aanwezig zijn in ziekenhuizen, waardoor standaardoperaties en -behandelingen een doodvonnis kunnen betekenen. Door het ontwikkelen van nieuwe antibiotica zullen wij de bacteriën een stapje voor blijven, voordat we een stap terug doen in de tijd naar het begin van de 20e eeuw toen antibiotica nog niet ontwikkeld waren.”

Belangrijke informatie over hoe ziekten ontstaan

Naast zijn bijdragen aan onderzoek dat patiëntenzorg verbetert, wil Lamers studenten enthousiasmeren over de ingenieuze manier waarop het leven op moleculair en cellulair niveau in elkaar steekt. “En hoe wij door dit te bestuderen belangrijke informatie verkrijgen over hoe ziektes ontstaan, en hoe wij deze beter kunnen behandelen of zelfs verhelpen.”

Curriculum vitae

Lamers heeft Medische Biologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn promotieonderzoek heeft hij uitgevoerd aan het Nederlands Kanker Instituut onder leiding van Titia Sixma. Daar werkte hij aan een DNA-herstel-mechanisme (DNA-mismatch-repair). Vervolgens deed Lamers een postdoc bij University of California, Berkeley onder leiding van John Kuriyan. Daar heeft hij onderzoek gedaan naar de kopieermachine van het DNA: de DNA-polymerase. In 2009 heeft hij zijn eigen onderzoeksgroep opgezet binnen het Laboratory of Molecular Biology in Cambridge in het Verenigd Koninkrijk. In 2017 is hij naar het LUMC verhuisd om daar zijn onderzoek voort te zetten.

Strategie-Banner-Samen in zorg, onderzoek en onderwijs.png