Patiëntenfolder

Dagopname kinderafdeling voor MRI-onderzoek

Uw zoon of dochter wordt binnenkort opgenomen voor een MRI-onderzoek. In deze folder leest u meer informatie omtrent deze dagopname.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Willem-Alexander Kinderziekenhuis en Intensive Care Neonatologie.

Onze zorg

Wat is Dagopname kinderafdeling voor MRI-onderzoek?

MRI betekent "Magnetic Resonance Imaging". Een MRI maakt gebruik van een krachtige magneet om computerbeelden te maken van de binnenkant van het lichaam. Een MRI-scan geeft een gedetailleerd beeld van de hersenen. Dit levert belangrijke informatie op over de ontwikkeling van de hersenen en mogelijke afwijkingen waardoor we beter in staat zijn de toekomstige ontwikkeling in te schatten.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Aankomst 

Van te voren hoort u waar zich kan melden, dit is bij de secretaressen van de kinderafdeling BOS of op de NICU, de secretaresse zal u begeleiden naar de kamer waar de verpleegkundige u zal ontvangen.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Uw kind mag maximaal 2 uur voor het geplande tijdstip van het MRI-onderzoek de laatste voeding krijgen. Het is verstandig om de voedingstijden hier thuis alvast op aan te passen, zodat uw kind ten tijde van het onderzoek niet onrustig is door honger. Bij aankomst op de afdeling zal uw kind nagekeken worden door de zaalarts en wordt hij/zij gewogen. Uw kind zal ongeveer 45 minuten voor het MRI-onderzoek een licht slaapmiddel in de vorm van een drankje toegediend krijgen, zodat hij/zij tijdens het onderzoek goed stil ligt. Omdat de MRI-scanner veel herrie maakt, worden de oren beschermd met speciale oordoppen die middels een muts goed op hun plaats worden gehouden.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Naar de MRI 

Uw kind wordt op de afdeling in een speciale MRI-couveuse gelegd, waar hij/zij gedurende het hele onderzoek in blijft liggen. Vanwege de aantrekkingskracht van de magneet mogen er geen metalen voorwerpen in de buurt van de MRI-scanner komen. Vandaar dat uw kind geen kleren met drukknoopjes aan kan. Naast het hoofd komen steunkussentjes zodat dit gedurende het onderzoek goed stil blijft liggen. In de MRI-couveuse wordt uw kind aangesloten op een monitor. 

Tijdens de MRI 

Als ouder kunt u niet aanwezig zijn bij het MRI-onderzoek, desgewenst kunt u meelopen tot de afdeling radiologie. Gedurende het onderzoek is er een arts aanwezig die uw kind met behulp van de monitorbewaking goed in de gaten kan houden. De duur van het MRI-onderzoek zal ongeveer 45-60 minuten zijn.

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Terugkomst op afdeling 

Na de MRI-scan komt uw kind weer terug op de afdeling Intensive Care Neonatologie. Hij/zij zal ook hier bewaakt worden door de monitor. Uw kind mag naar huis indien hij/zij goed wakker en alert is, de ademhaling en hartactie normaal zijn en hij/zij goed gedronken heeft. 

De MRI-couveuse

Wanneer krijgt u de uitslag?

Uitslag van het onderzoek 

Het MRI-onderzoek wordt door een aantal deskundigen besproken. Deze besprekingen vinden één keer in de twee weken plaats. U krijgt een telefonische afspraak na deze bespreking met uw gespreksarts om de uitslag te bespreken.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Contact 

Aangezien het MRI onderzoek met behulp van een licht slaapmiddel plaatsvindt, is het belangrijk dat uw kind in goede conditie is. Indien uw kind op de dag van de MRI-dagopname ziek of verkouden is of indien er andere bijzonderheden zijn dan is het verstandig om van te voren even contact op te nemen. Ook indien uw kind (nog) is opgenomen de week voorafgaand aan de MRI in een ander ziekenhuis, vragen wij u contact op te nemen met de afdeling Intensive Care Neonatologie (tel. 071-529 99 21) of per e-mail NICUsecretariaat@lumc.nl.