Patiëntenfolder

Groeihormoon Releasing Hormone (GHRH)-/Arginine-test

Komt u voor de GHRH-arginine-test? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees meer over de GHRH-arginine-test bij het LUMC en hoe u zich kunt voorbereiden.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Endocrinologie.

Onze zorg

Wat is Groeihormoon Releasing Hormone (GHRH)-/Arginine-test?

GHRH staat voor Groeihormoon Releasing Hormone.

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Groeihormoon wordt geproduceerd door de hypofyse, een klein orgaan van ongeveer een halve centimeter dat zich onder de hersenen bevindt. De hypofyse produceert onder meer groeihormoon. De hoeveelheid groeihormoon die aan het bloed wordt afgegeven, kan van minuut tot minuut wisselen.  

Om na te gaan of uw hypofyse voldoende GH aan kan maken dient een stimulatie test plaats te vinden. De GHRH arginine test is een groeihormoon stimulatie test.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

De avond voorafgaand aan de test mag U vanaf 22.00 uur niet meer eten en drinken. Het drinken van water is wel toegestaan! Indien u medicijnen gebruikt, overlegt u dan met de arts of deze wel of niet ingenomen mogen worden. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De test 

U meldt zich de volgende morgen om 08.15 uur bij de afdeling Dagbehandeling (J8-R / route 684) in het LUMC. Wij raden u aan iets te lezen mee te nemen.

Tijdens de test zit u in een stoel. Er wordt een infuusnaaldje in de arm ingebracht, dat tijdens het onderzoek blijft zitten. Aan dit naaldje wordt een infuussysteem gekoppeld. Via dit infuussysteem wordt eerst bloed afgenomen. Na de tweede bloedafname spuit de verpleegkundige via het infuus de GHRH in. De Arginine wordt aansluitend in 30 minuten toegediend via het infuus. In totaal wordt gedurende de test zeven keer bloed afgenomen.  

GHRH is die stof die in de hypothalamus wordt geproduceerd en die de hypofyse tot GH-afscheiding aanzet. Arginine is een aminozuur die ook een stimulerende invloed op afgifte van groeihormoon in de hypofyse heeft. De gecombineerde GHRH-arginine geeft een sterke GH-stimulatie.

Duur van de test 

Deze test duurt 2 uur en 45 minuten.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Geen.

Nazorg

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

U vindt de contactgegevens op onze website: Afdeling dagbehandeling