Steun voor studies naar MRI-technologie, diagnostiek kinderpsychiatrie en antischimmelnagellak, en meer
&width=710&height=710)
NWO-subsidies voor hightech onderzoek
Verschillende LUMC'ers ontvangen een financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor hun onderzoeksproject waarbij zij betrokken zijn. Het gaat om onderzoekers van de radiologie, Lena VáclavÅÆ, Marius Staring en Thijs van Osch, en onderzoeker humane genetica, Jessica de Greef. Het geld komt uit het NWO-programma 'High Tech Systemen en Materialen (HTSM)', dat onderzoekers en bedrijven uitdaagt gezamenlijk kennis te ontwikkelen voor technologische doorbraken en innovatieve toepassingen.
Minder invasieve MRI-technologie (VáclavÅÆ, Staring en Van Osch)
Bij de meeste MRI-onderzoeken van het brein wordt gebruik gemaakt van contrastmiddel gebaseerd op gadolinium. Het contrastmiddel verlaat via de urine het lichaam van de patiënt en komt vervolgens in rioolwater terecht. Gadolinium kan moeilijk gefilterd worden uit het oppervlaktewater en vervuiling boven de grenswaardes wordt al vaak gemeten in het Nederlands rivierwater. Hierdoor is het belangrijk om het gebruik van MRI-contrastmiddel te minimaliseren. In dit project worden nieuwe MRI-technieken ontwikkeld die gebruikmaken van magnetisch labelen van het bloed. Dit is een geheel risico- en schadevrije methode waarbij dezelfde informatie wordt gemeten zonder contrastmiddel toe te dienen. Het onderzoek wordt gedaan in samenwerking met de radiologen Aart van der Molen en Mark van Buchem.
Projectnaam: CLEAR-water: Contrast-agent Free Hemodynamic MRI by Spin Labelling Enabled by Acquisition and Reconstruction Advances.
Spieren goed in beeld brengen (o.a. De Greef)
Spierziekten hebben veel invloed, niet alleen op de mensen die ziek zijn, maar ook op hun familie en omgeving. Mensen met een spierziekte kunnen minder goed functioneren in het dagelijks leven en hebben mogelijk een lagere kwaliteit van leven. Ze hebben ook te maken met emotionele en lichamelijke problemen. Dit project wil de zorg en het leven van mensen met een spierziekte verbeteren. Dat gebeurt met nieuwe, geavanceerde manieren om spieren in beeld te brengen. Er wordt gewerkt aan een hulpmiddel om spieren goed te kunnen bekijken voordat er testen op mensen worden gedaan. Met deze nieuwe beeldvorming kunnen onderzoekers beter zien hoe goed de spieren werken en hoe gezond het spierweefsel is. In dit project willen de onderzoekers beter begrijpen wat er gebeurt bij een bepaalde spierziekte, FSHD, door o.a. te kijken naar een speciaal FSHD muismodel: het FLExDUX4-model.
Projectnaam: PRISTINE: PReclinical validation of multi-modal Imaging Systems and Technologies In NEuromuscular disorders.
In totaal krijgen zes onderzoeksgroepen een financiering vanuit het HTSM-programma. Lees meer hierover op de NWO-website.
Laura Nooteboom ontvangt KNAW Early Career Partnership 2025
Op 7 mei ontving dr. Laura Nooteboom, Associate Professor bij LUMC Curium, de subafdeling kinder- en jeugdpsychiatrie een KNAW Early Career Partnership. Deze erkenning vanuit de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen is een belangrijke stimulans om de onderzoekslijn naar diagnostiek in de kinder- en jeugdpsychiatrie te verstevigen.
En dat is hard nodig, want een groeiende groep jongeren met ernstige psychische problematiek, voelt zich niet gezien of gehoord door professionals. Dit blijkt ook uit onze onderzoeken bij LUMC Curium. De traditionele manier van kinderpsychiatrische diagnostiek - voornamelijk gericht op individueel probleemgedrag vanuit een ziektemodel - sluit onvoldoende aan op het complexe samenspel van problemen op verschillende levensgebieden die deze jongeren en hun naasten ervaren.
De urgentie om de diagnostiek te veranderen groeit, met vele beloftevolle initiatieven door het hele land die een nieuwe passende vorm van diagnostiek nastreven. Om de gewenste vernieuwing en verandering te realiseren, is het belangrijk dat experts binnen de kinderpsychiatrie intensief samenwerken, en nagaan hoe andere disciplines zoals de sociologie, ethiek, rechtsgeleerdheid, gedrags- en neuropsychologie, veranderkunde en kunstmatige intelligentie kunnen bijdragen.
Deze KNAW-beurs biedt een unieke kans om onder begeleiding van industrieel ontwerpers van de TU Delft, samen met vele experts en in co-creatie met jongeren en hun naasten, te werken aan een breed gedragen en wetenschappelijk onderbouwde visie op de toekomst van kinderpsychiatrische diagnostiek.
NWO-subsidie voor onderzoek naar identificatie genen die tandem duplicaties voorkomen
Tandem duplicaties (TD’s) behoren tot de meest voorkomende DNA-veranderingen en kunnen evolutie bevorderen door extra genkopieën te creëren, die nieuwe functies kunnen aannemen of de expressie van het gen kunnen verhogen. Hoewel dit in evolutionaire context voordelig kan zijn, kunnen TD’ s ook aanleiding geven tot ziekten zoals kanker. TD’ s worden actief onderdrukt door mechanismen die nog onbekend zijn. In dit project wil dr. Robin van Schendel genen identificeren die TD’s voorkomen, met behulp van een nieuw detectiesysteem in C. elegans. Dit onderzoek zal inzicht bieden in hoe genoomstabiliteit wordt behouden, met belangrijke implicaties voor de menselijke gezondheid en evolutionaire biologie.
Sofia Vaz uitgeroepen tot Rising Star in nucleaire geneeskunde
Promovendus Sofia Vaz is geselecteerd als Rising Star in de Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming door het prestigieuze 'Ones to Watch-programma' van de SNMMI. Deze internationale erkenning is toegekend op voordracht van borstkankerexpert op het gebied van PET/CT, Prof. dr. Gary Ulanaer.
De Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging (SNMMI), gevestigd in de VS, is een wetenschappelijke en professionele organisatie met 15.000 leden die zich inzet voor de wetenschap, technologie en praktische toepassing van nucleaire geneeskunde en moleculaire beeldvorming.
Roeland Watjer ontvangt de SBOH Kees Esser Academiseringsprijs
Promovendus Roeland Watjer van de afdeling Public Health en Eerstelijns Geneeskunde heeft op de Nationale Huisartsendagen de SBOH Kees Esser Academiseringsprijs ontvangen. Dankzij een subsidie van het Fonds Alledaagse Ziekten en samenwerking tussen de LUMC afdelingen dermatologie, microbiologie en de trial-apotheek is deze geneesmiddelentrial tot een succesvol eind gebracht. In de ONYCHO-trial onderzocht Roeland de effectiviteit van twee antischimmel nagellakken (miconazol en amorolfine) voor schimmelnagels. Beide middelen bleken niet effectiever dan placebo. Orale behandeling blijft vooralsnog dus het meest effectief.