Kinderen bereiden zich voor op hun ziekenhuisbezoek

Dokter, lust u spruitjes?

11 april 2024
leestijd
De Hospital Hero app won dit jaar de Klokhuis Wetenschapsprijs. Met de app kunnen kinderen van 4 tot 10 jaar zich thuis voorbereiden op hun ziekenhuisbezoek. Kinderverpleegkundige Nicole Donkel van het Leids Universitair Medisch Centrum is één van de bedenkers. “Ik wil dat kinderen meer regie krijgen en minder angst ervaren.”

“Kinderen die in het ziekenhuis komen, zien overal deuren. Maar wat er achter die deuren gebeurt, is voor hen een groot vraagteken”, vertelt Nicole. “Als verpleegkundigen zien wij vaak dat kinderen gespannen zijn en niet goed weten wat er gaat gebeuren in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC. Bijvoorbeeld bij een bloedafname, hartecho of MRI-scan. Daarom nemen wij samen met onze medisch pedagogische zorgverleners de tijd om kinderen voor te bereiden op onderzoeken en ze gerust te stellen. We vertellen wat de dokter gaat doen en bieden afleiding met een filmpje of muziek. Maar eigenlijk willen we dat kinderen zélf meer regie krijgen over hun ziekenhuisbezoek.”

Innovatiewedstrijd

“In 2017 kreeg ik samen met kinderverpleegkundige Veronique van Noort het idee om de Hospital Hero app te maken. Het leek ons mooi als kinderen zich thuis al kunnen voorbereiden op hun ziekenhuisbezoek. De plek waar de spanning veelal begint en opbouwt. Als kinderen zich kunnen voorbereiden, hebben zij meer regie en nemen de spanning en angst af. Een van onze kinderartsen vond de Hospital Hero app een super idee en moedigde ons aan mee te doen aan de innovatiewedstrijd ‘Health Hackathon Leiden’. Tijdens het Hackaton-weekend werkte een creatief team het idee samen met ons verder uit. Uiteindelijk hebben we de Hackathon gewonnen!”

Samen met kinderen

“Daarna wilden Veronique en ik de app natuurlijk ook gaan realiseren. We deden een oproep en zo kwam e-health-onderzoeker Charlotte Poot op ons pad. Zij ontwikkelde met ons en de TU Delft een prototype van de app. Vanaf het begin hebben we kinderen daarbij betrokken. Kinderen gaven bijvoorbeeld aan dat ze van tevoren in de kamer van de dokter wilden kijken en in de wachtkamer iets te doen wilden hebben. Zo kwamen we onder andere op het idee om QR-codes te verstoppen in het ziekenhuis, waarmee kinderen dieren kunnen verzamelen. Kinderen zijn dan minder bezig met wachten op wat er komen gaat, waardoor ze minder spanning opbouwen.”

Routekaart

“Sinds oktober 2021 kunnen kinderen in ons Willem-Alexander Kinderziekenhuis de Hospital Hero-app gebruiken. In de app kunnen ze thuis de routekaart van het ziekenhuis doorlopen, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Ze kunnen onderzoeken aan hun route toevoegen: bloedafname, bloeddrukmeting, echografie, hartfilmpje. Als ze daarop klikken, zien ze een foto van de onderzoekskamer en een korte beschrijving. Naast de routekaart hebben we andere modules aan de app toegevoegd, zoals ‘Dokter, lust u spruitjes?’ Daarin worden kinderen gestimuleerd om samen met hun ouders thuis vragen te bedenken voor de arts.”

Meer ziekenhuizen

“Vanaf 2022 kunnen we de app ook aanbieden aan andere kinderziekenhuizen. In dat jaar hebben Charlotte Poot en ik namelijk de Stichting Hospital Hero opgericht. Ziekenhuizen hebben ons tot nu toe zelf benaderd: ‘Wij hebben jullie leuke app gezien. Zouden jullie die ook voor ons ziekenhuis kunnen maken?’ De afgelopen twee jaar is de app in gebruik genomen bij het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis, Juliana Kinderziekenhuis en Groene Hart Ziekenhuis. De app wordt voor elk ziekenhuis op maat gemaakt. Als kinderen de app openen, kunnen ze het ziekenhuis kiezen waar ze een afspraak hebben. Kinderen en ouders zien dan alleen foto’s van ruimtes in dat ziekenhuis.”

Even Spieken

“De nieuwste module in de app is ‘Even Spieken’. Daarmee kunnen kinderen spelenderwijs en interactief kennismaken met de onderzoekskamers. Een cardioloog van ons kinderziekenhuis had gevraagd: ‘Kunnen jullie iets maken in de app waarmee kinderen zich kunnen voorbereiden op een bloedafname, echografie en hartfilmpje?’ Vervolgens is student Britt Muller daar in 2023 op de TU Delft mee aan de slag gegaan. Zij bedacht drie onderzoeksdieren die kinderen uitnodigen om virtueel de instrumenten en geluiden in de onderzoekskamer te ontdekken. Leo de Luipaard geeft uitleg over de bloedafname, Pien het Pulletje over de echografie en Vinnie de Vos over het hartfilmpje.”

Minder spannend

“De app maakt een ziekenhuisbezoek minder spannend. Kinderen herkennen dingen. Pien het Pulletje die ook in de echte onderzoekskamer staat, hebben ze in de app al gezien. Laatst zei een kind: ‘Ik kan ook aan mijn broertje laten zien wat ik in het ziekenhuis heb gedaan.’ Ouders zeggen: ‘De app geeft mij de woorden om uit te leggen wat een onderzoek inhoudt.’ Ik ben ervan overtuigd dat de app goed werkt, omdat we die samen met kinderen maken. We hebben een groepje van zo’n vijftien kinderen die de app testen. Bijvoorbeeld Stan van 12, die is al vanaf het begin in 2017 betrokken. Hij is altijd super geïnteresseerd, denkt mee en test de nieuwe dingen die we maken.”

Klokhuis Wetenschapsprijs

“Op 17 maart wonnen we met de ‘Even Spieken’-module de Klokhuis Wetenschapsprijs. De tien genomineerde onderzoekers mochten hun project presenteren aan kinderen. Bij ons konden ze in de huid kruipen van een ontwerponderzoeker. Ik zat daar in mijn witte jas met een echoapparaat, Britt vertelde over de weg van onderzoeksvraag naar ontwerp. Daarna konden ze iets inspreken in de ‘Even Spieken’-module en hoorden ze hun stem terug in een onderzoekskamer. De kinderen waren harstikke geïnteresseerd. Mijn grootste wens is dat de app ooit alle kinderen in Nederland helpt om hun ziekenhuisbezoek voor te bereiden.”

Download Hospital Hero app

Wilt u uw kind voorbereiden op het ziekenhuisbezoek? Download dan nu gratis de app in de App Store (Apple) of Google Play Store. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website www.hospitalhero.nl.

5 schermen Hospital Hero (1) (1).png

Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ)

Ons motto is: Het Kind is Koning! Wij doen er alles aan om kinderen tijdens hun bezoek of verblijf ook zo te laten voelen. Daarbij hoort ook dat zij de állerbeste zorg ontvangen. Daarbij begeleiden we niet alleen kinderen in het omgaan met hun ziekte, maar ook hun ouders/verzorgers en/of broertje(s) en zusje(s).

In het Willem-Alexander Kinderziekenhuis kunnen alle kinderen met verschillende soorten ziektes en aandoeningen van 0 tot 18 jaar terecht. Om dit mogelijk te maken is in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis het complete palet aan kinderspecialisaties aanwezig en kent het een groot aantal expertisecentra voor kinderen. Lees meer