Video Capsule Endoscopie

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en)

Maag-, darm- en leverziektenBinnenkort komt u voor een videocapsule endoscopie op de Endoscopieafdeling. In deze folder leggen we uit hoe dit onderzoek verloopt. 

Wat is een videocapsule endoscopie?

Met een videocapsule endoscopie kan de arts uw dunne darm van binnen bekijken. Hiervoor neemt u een capsule in waarin een kleine camera is ingebouwd (videocapsule). De videocapsule is ongeveer zo groot als een antibioticapil en beweegt volgens de natuurlijke weg door uw spijsverteringskanaal. Daarbij maakt het cameraatje opnames van het slijmvlies van de darmen. Dit onderzoek is niet pijnlijk.

Voorbereiden op het onderzoek

Kleding

Het is belangrijk dat u tweedelige en ruimvallende kleding draagt in verband met de brede riem. Dus bijvoorbeeld geen jurk of broekpak uit één stuk.

10 dagen voor het onderzoek

  • Stop met geneesmiddelen die ijzer of aluminiumverbindingen bevatten. Deze medicijnen maken de darmwand minder goed zichtbaar.
  • Stop met geneesmiddelen die de darmwerking vertragen, zoals codeïne, loperamide (imodium, diacure) of buscopan®. 
  • Bloedverdunnende geneesmiddelen kunt u gewoon innemen.

Overleg over bovenstaande punten altijd met uw behandelend arts!

Eten en drinken

De dag vóór de inname van de videocapsule mag u na een normale lunch niets meer eten. U drinkt de rest van de dag minimaal 1,5 tot 2 liter heldere vloeistoffen*. 

*Heldere vloeistoffen zijn bijvoorbeeld: water, thee, heldere bouillon, vruchtensap zonder vruchtvlees, heldere frisdranken

Vanaf 24.00 uur de dag vóór onderzoek mag u helemaal niets meer drinken, behalve af en toe een slokje water.

Bent u verhinderd?

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.

Dag van onderzoek

Waar moet u zich melden?

Het onderzoek wordt poliklinisch gedaan op de Endoscopieafdeling. U kunt zich ’s morgens (rond 8.15 uur) melden bij balie 119, route 164 (C04-S). De afdeling bevindt zich op de vierde verdieping van het ziekenhuisgebouw. De gastvrouwen/-mannen in de centrale hal wijzen u graag de weg.

Het onderzoek 

De endoscopieverpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. De verpleegkundige legt de procedure uit en stelt u enkele vragen.

Vervolgens bevestigt de verpleegkundige een brede riem op uw huid ter hoogte van de buik en sluit deze aan op een apparaat (de datarecorder). De beelden die de videocapsule maakt, worden naar de sensoren in de riem gestuurd. De datarecorder slaat alle beelden op. De datarecorder draagt u tijdens het onderzoek als een schoudertas bij u.

Hierna neemt u de videocapsule met wat water in.

Na het innemen van de videocapsule

Nadat u de videocapsule heeft ingenomen, moet u elk uur een glas water drinken, u mag nog 4 uur niets eten. Na 2 uur mag u naast water ook weer heldere vloeistoffen drinken. Na 4 uur mag u een lichte lunch (brood met beleg of yoghurt) eten. Nadat het onderzoek is afgerond, om ongeveer 15.45 uur, mag u weer eten zoals u gewend bent.

Tijdens deze periode van ongeveer 8 uur mag u de apparatuur niet loskoppelen of de riem afdoen. Omdat de datarecorder een kleine computer is, moet u hier met de grootste zorg mee omgaan. Probeer plotselinge bewegingen en botsingen met de datarecorder te voorkomen. Stel de apparatuur niet bloot aan schokken, trillingen of direct zonlicht. Dit kan namelijk er namelijk voor zorgen dat informatie verloren gaat.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt de hele dag. Na het aanbrengen van de sensoren en het inslikken van de videocapsule mag u naar huis. We verwachten u rond 15.45 uur weer terug op de Endoscopieafdeling voor het afkoppelen van de apparatuur. 

Risico’s en bijwerkingen

Belangrijke redenen om het onderzoek met de videocapsule niet te doen zijn: 

  • Zwangerschap
  • Sterk vertraagde maag-/darmwerking
  • Vernauwingen in de darm (deze moeten door scopieën of darmfoto’s uitgesloten zijn!)
  • Inwendige elektronische apparaten als pacemakers, defibrillatoren en infusiepompjes. (Soms kan dit wel, na  overleg met de arts.)

Na het onderzoek 

De endoscopieverpleegkundige geeft u aanwijzingen over het terugbrengen van de apparatuur aan het einde van de videocapsule endoscopie.

De videocapsule verlaat het lichaam meestal na enkele dagen via de ontlasting. U hoeft de videocapsule niet te bewaren. U kunt hem met uw ontlasting doorspoelen.

Heeft u niet gezien dat de capsule uw lichaam heeft verlaten? Of krijgt u na de procedure last van misselijkheid, buikpijn of overgeven? Dan moet u contact opnemen met uw arts voor nader onderzoek. Er volgt dan eventueel een foto van de buik om te controleren of de videocapsule naar buiten is gekomen. In het zeldzame geval waarin deze niet op natuurlijke wijze het lichaam heeft verlaten, moet deze endoscopisch of operatief worden verwijderd.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek tijdens uw vervolgafspraak op de polikliniek.

Heeft u nog vragen?

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de Endoscopieafdeling van de Maag-Darm-Leverziekten. Dat kan op werkdagen via telefoonnummer 071-526 35 57.

Juni 2020