Patiëntenfolder

Lastmeter

Er is bij u een kwaadaardige aandoening geconstateerd.  Dit kan van invloed zijn op uw kwaliteit van leven. Tijdens of na uw ziekte en behandeling kunt u te maken krijgen met klachten of problemen, die hiermee samenhangen. Deze kunnen tijdens of na de behandeling en uw herstel optreden.  De klachten of problemen kunnen op lichamelijk, emotioneel, relationeel of spiritueel gebied zijn. Om u hierbij zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, maken wij in het LUMC gebruik van de zogeheten lastmeter.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie

Onze zorg

Wat is Lastmeter?

Een knieprothese is een gewrichtsvervangend metalen implantaat dat geplaatst wordt in de knie. Het kniegewricht bestaat uit het bot uiteinde van het bovenbeen (femur) en het scheenbeen (tibia). Zowel het gedeelte van het dijbeen als het scheenbeen wordt vervangen door een metalen component waartussen een kunststof laagje zit. De prothese wordt ingebracht middels een operatie en wordt vastgezet in het bot met cement. Afhankelijk van de slijtage en andere factoren zoals bijvoorbeeld reuma, wordt ook de binnenzijde van de knieschijf door een kunststof schijfje vervangen. 

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Wat is een aangetaste knie? 

Het normale kniegewricht bestaat uit drie botdelen: het dijbeen, het scheenbeen en de knieschijf. De uiteinden zijn bekleed met kraakbeen waar tussen ook nog de twee menisci liggen (op het scheenbeen). Door deze structuren kan het gewricht soepel bewegen. Aantasting van de knie ontstaat door achteruitgang in kwaliteit van het gewrichtskraakbeen en/of meniscus. Dit kraakbeen is normaal gesproken glad en de meniscus functioneert als een elastische schokdemper of stootkussen. Bij een aangetaste knie is het kraakbeenoppervlak niet glad meer, maar ruw. In een vergevorderd stadium ontbreekt het gewrichtskraakbeen en ook de meniscus geheel en bewegen de ruwe botoppervlakken over elkaar. De bewegingen verlopen dan niet meer soepel en gaan gepaard met kraken, stijfheid, zwelling en pijn. 

Verschijnselen en klachten 

Pijnklachten staan op de voorgrond, eerst alleen tijdens bewegen, later ook in rust en ‘s nachts. Door verlies aan glad oppervlak (kraakbeen) ontstaat er ook een beperking van de functie, de knie wordt stijver, met name ‘s ochtends en bij het starten van de beweging. Door verlies van kraakbeen en later ook bot kan de knie scheef gaan staan en een O of X-been vormen. 

Oorzaak 

Slijtage van de knie kan meerdere oorzaken hebben. Het kan ontstaan door beschadiging van de meniscus of direct van het gewrichtsoppervlak (bijvoorbeeld na botbreuken), of na ontstekingen (zoals bijvoorbeeld bij gewrichtsreuma).

De mensen die uiteindelijk in aanmerking komen voor een knieprothese hebben dusdanig ernstige schade opgelopen aan het kraakbeen van hun knie dat het kniegewricht niet goed meer functioneert en erg pijnlijk is. Echter, niet alle mensen met slijtage van de knie hebben een prothese nodig. Uw behandelend arts zal beoordelen of u in aanmerking komt voor een knieprothese óf dat wellicht nog andere (niet-operatieve) opties mogelijk zijn.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Uw opname 

Rondom de knieoperatie wordt u een paar dagen opgenomen in het ziekenhuis. Meestal komt u op de dag van operatie nuchter op de afdeling. De precieze datum van opname wordt aan u doorgegeven door het zogenaamde Opnamebureau. Meer informatie over de opnameprocedure vindt u in de folder “Uw opname”