Doktersassistent Polikliniek Kindergeneeskunde

Sabah Harroui

In haar jeugd is Sabah opgenomen in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis in Leiden. Ze kwam binnen als bang meisje, maar al snel verdween de spanning en vond ze het eigenlijk best leuk. Sabah merkte dat opgenomen zijn in het ziekenhuis niet betekent dat ze alleen maar als ziek meisje werd gezien. Er was ruimte om te spelen en te kletsen met de verpleegkundigen. Sindsdien is er een zaadje geplant bij Sabah: “Later als ik groot ben wil ik werken met kinderen”.
Doktersassistent Polikliniek Kindergeneeskunde

Werken op de polikliniek kindergeneeskunde
En die droom is werkelijkheid geworden toen er een werk- en leerplek vrijkwam op de polikliniek kindergeneeskunde. Tijdens het werk- en leertraject is Sabah opgeleid tot doktersassistent op de polikliniek, waar ze zich met veel plezier en enthousiasme inzet voor de zorg van kinderen. Op de polikliniek zijn de werkzaamheden net even anders dan op de verpleegafdeling, aangezien de patiënten op bezoek komen bij de dokter. Daarnaast is het werk op de polikliniek zeer afwisselend: “Je doet veel tegelijk. Zo spreek je artsen, je vervult administratieve taken, je helpt bij spoed en bij de dagbehandeling.” Vooral de spoed en de dagbehandeling vindt Sabah leuk: “Bij de dagbehandeling heb je intensief contact met het kind. Als ze vaker komen bouw je echt een band met ze op. Doordat ze je herkennen is de dagbehandeling minder spannend en merk je dat ze meer vertrouwen hebben in de behandeling.”

Werken op de polikliniek kindergeneeskunde betekent ook dat je werkt met veel verschillende specialismen: “Je leert veel van alle specialismen. Daarnaast is het LUMC een groot ziekenhuis, waardoor je ook vaak samenwerkt met andere afdelingen en poli’s. Zo werk ik bijvoorbeeld samen met de Late Effecten Poli ‘LEEF’, waar kinderen onder controle blijven bij de hematoloog na stamceltransplantaties. Hierdoor leer ik elke dag iets nieuws en door de interne opleidingen zorg ik er voor dat mijn kennis up-to-date blijft.”

“Elke dag leer ik iets nieuws en door de interne opleidingen blijft mijn kennis up to date.”

Sabah Harroui

Dankbaar werk
In haar werk krijgt Sabah ook te maken met kinderen die een trauma hebben. Zij vindt het dan juist belangrijk dat deze kinderen met een positief gevoel de polikliniek verlaten. Elke dag opnieuw stelt Sabah voor zichzelf een doel: “Als het kind naar buiten loopt, wil ik dat hij of zij weer een positieve mindset heeft. Ik geef ze mee dat ze het vervelende gedeelte moeten vergeten en er aan moeten denken dat het goed is gegaan.” Een mooi voorbeeld is een patiënt die bang was voor naalden. Door met het kind in gesprek te gaan kwam naar boven wat haar rustig maakte, namelijk een serie op Netflix kijken: “We hebben toen afgesproken dat zij een serie zou gaan kijken, terwijl ik begon met prikken.” De daarop volgende behandelingen herhaalde Sabah deze methode en werd het prikken steeds gemakkelijker. Het meisje is nu zelfs van haar prikangst af. Als dank heeft Sabah een lief kaartje ontvangen: “Patiënten en ouders die hun waardering uitspreken, geven energie. Dat motiveert je om door te gaan en laat je keer op keer beseffen waar je het voor doet.”

Werksfeer
Volgens Sabah is het belangrijk om als doktersassistent echt plezier te hebben in het werk om het goed uit te kunnen voeren. Gelukkig heerst er een goede werksfeer op de polikliniek: “Het is gezellig. We kunnen altijd lachen en praten over alles, het voelt bijna als een vriendengroep. Daarom is er veel ruimte om vragen te stellen en feedback te geven.” Op de vraag of Sabah de functie van doktersassistent aanbeveelt zegt ze volmondig ja: “Doe het! Je kunt hier enorm groeien en ontdekken wat voor kwaliteiten je allemaal in huis hebt. Toen ik hier startte vond ik het nog heel spannend om met kinderen en baby’s te werken. Die spanning is er gelukkig nu wel af”, zegt Sabah. Op de lange termijn wil Sabah zich verder ontwikkelen op de polikliniek: “Voorlopig zit ik hier goed. Patiënten en ouders die dankbaar zijn, dat is waar je het voor doet. En dat is wat mij keer op keer motiveert om mijn dag vol energie te beginnen.”

Word jij mijn nieuwe collega?