Beveiliger

Niels de Nobel

Niels de Nobel is beveiliger bij het LUMC en zorgt dagelijks dat ruim 7.000 werknemers en 15.000 patiënten en bezoekers zich veilig voelen in het ziekenhuis: “Het LUMC is eigenlijk een dorp op zich. En wij zijn in dit dorp verantwoordelijk voor de veiligheid van de mensen.”

De afdeling Beveiliging bestaat uit ongeveer 40 man. Je werkt in een vast team van zes personen een  ochtend-, middag- of nachtdienst. En tijdens zo’n dienst werk je als beveiliger afwisselend op de Eerste Hulp, de meldkamer of surveilleer je in en rondom het ziekenhuis. Niels vertelt: “Wat mijn werk zo leuk maakt, is dat ik van te voren niet weet hoe mijn dag eruit gaat zien. In een split-second kan dit mijn spannendste werkdag ooit worden.” Het is dan ook belangrijk dat je als beveiliger sterk in je schoenen staat en snel kan schakelen. Dit blijkt ook als je in de meldkamer komt: veel beveiligingsbeelden en constant telefoontjes en portofoons die afgaan: “Je moet continu scherp zijn.”

Eerste hulp
Van chemicaliën die gevallen zijn en opgeruimd moeten worden tot aan het verwerken van een aangifte: “Ik ga iedere dag fluitend naar mijn werk. Ik verveel mij hier namelijk geen moment.” Op de beveiligingspost op de Eerste Hulp maak je bijvoorbeeld bijzondere dingen mee: “Hier vangen wij de ambulances op en begeleiden wij de patiënt naar de juiste afdeling. Maar wij geven ook assistentie bij moeilijke patiënten. Ik heb weleens een gewelddadige patiënt in bedwang moeten houden, zodat de arts hem kon hechten.”

Ook speelt de beveiliging een belangrijke rol bij reanimaties: “Wij worden gebeld door een afdeling met de informatie dat zij een reanimatieteam nodig hebben. Wij piepen dit team op en begeleiden ze naar de juiste locatie. ”En ook bij brand, gaat de beveiliging erop af: “Een aantal van ons zijn gecertificeerd in het lopen met ademlucht. Dit betekent dat wij, zodra het brandalarm afgaat, in beschermende kleding er naartoe gaan, de ruimte ontruimen en starten met het blussen van de brand.” Zodra de brandweer ter plaatse is, begeleidt en ondersteunt de beveiliging de brandweer. En zo staat de beveiliging ook klaar in beschermende kleding met blusapparatuur als er een (trauma)helikopter landt: “Wij begeleiden de SEH-arts naar het helikopterdek. En zodra de helikopter landt, staan wij klaar om in te grijpen als er iets fout gaat.” Met deze afwisselende en uitlopende werkzaamheden, kan Niels ons uit ervaring vertellen dat zijn baan niet altijd rooskleurig is: “Als beveiliger maak je ook nare dingen mee. Gelukkig werk ik altijd met dezelfde vijf collega’s. Wij weten wat we aan elkaar hebben en vangen elkaar op.”

“Ik doe mijn best om iedereen een veilig gevoel te geven.”

Niels de Nobel

Nachtdiensten
Het werk van de beveiliging gaat 24/7 door. De beveiliging neemt in de nacht namelijk de taken over van verschillende afdelingen. Zo zijn zij in de nacht verantwoordelijk voor het parkeerbeheer en het interne telefoonverkeer. Niels: “Wat ik ook bijzonder aan mijn werk vind, is dat wij in de nacht het transport doen. Wij vervoeren dan bloed of organen, maar ook patiënten die vanaf de Eerste Hulp naar een andere afdeling of naar de CT-scan moeten.” Daarnaast neemt de beveiliging buiten kantoortijden ook de taken over van de informatiebalie in het LUMC. Het werk is ontzettend gevarieerd en vraagt veel verantwoordelijkheid: “Ik ben hier nooit uitgeleerd.”

Veiligheid boven alles
Als beveiliger werk je met iedereen samen: van bezoekers en patiënten tot aan artsen: “Je helpt diegenen die je hulp nodig hebben. En ik doe iedere dag mijn best om iedereen in het LUMC veilig te laten voelen.”

Word jij mijn nieuwe collega?