Hersenonderzoeker Serge Rombouts krijgt Vici-subsidie

5 February 2013• NEWSITEM

Prof. Serge Rombouts krijgt een prestigieuze Vici-subsidie van 1,5 miljoen van NWO. Door het analyseren van hersenscans hoopt hij eerder te kunnen zien of iemand dementie ontwikkelt

Prof. Serge Rombouts krijgt een prestigieuze Vici-subsidie van 1,5 miljoen van NWO. Door het analyseren van hersenscans hoopt hij eerder te kunnen zien of iemand dementie ontwikkelt.

Foto: Ivar Pel Prof. Serge Rombouts bestudeert de hersenen door de netwerken in de hersenen in kaart te brengen met MRI-scans. Vooral het activiteitenpatroon in rust heeft zijn belangstelling. De hersenonderzoeker gaat de Vici-subsidie besteden aan verschillende onderzoeken om dementie vroeg te herkennen.

Ontstaan van dementie
“We gaan kijken of de hersenen van patiënten met dementie in rust andere patronen laten zien dan die van gezonde mensen”, licht Rombouts toe. “Ook willen we mensen scannen die nog geen klachten hebben, maar wel een gen waardoor ze een vorm van dementie zullen krijgen. Zo kunnen we zien of er al patronen in de hersenen zijn te zien die wijzen op het ontstaan van dementie. In de Rotterdam-scan-studie volgen we een grote groep gezonde 45-plussers om te zien hoe vroeg bij hen dementie in de hersenenactiviteit is waar te nemen.”

Gigantische hoeveelheid data
De Vici is een persoonlijke subsidie, maar Rombouts doet het onderzoek niet alleen, benadrukt hij. “Mijn collega’s en ik werken bijvoorbeeld nauw samen met de Alzheimercentra van het Erasmus MC en het VUmc. De universiteiten van Oxford en Nijmegen, en het Imperial College in Londen helpen bij het analyseren van de gigantische hoeveelheid data die de MRI-scans opleveren.”

Veni, Vidi, Vici
Rombouts (1970) is verbonden aan de afdeling Radiologie van het LUMC, het Instituut Psychologie van de faculteit Sociale wetenschappen van de Universiteit Leiden en aan het Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC). De van oorsprong natuurkundige ontving van NWO eerder al een Veni- (2003) en een Vidi-subsidie (2007) voor zijn hersenonderzoek. Rombouts is dit jaar een van de 32 Nederlandse onderzoekers die een Vici-subsidie  van NWO ontvangt.  

Over de Vidi-subsidie die Serge Rombouts in 2007 kreeg

Stay informed on the latest news of the Leiden University Medical Center, and sign up for our biweekly newsletter or subscribe to our LUMC Magazine.