NecstGen kondigt opening van productie- en ontwikkelingsfaciliteit voor cel- en gentherapie aan

3 juni 2022• NIEUWSBERICHT

Deze week is de gloednieuwe GMP productie- en ontwikkelingsfaciliteit voor cel- en gentherapieën van NecstGen geopend door de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink. Binnen NecstGen werken onderzoekers aan de ontwikkelingen van de toekomst, zoals insulineproducerende bètacellen voor diabetespatiënten. NecstGen is een spin off van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Tijdens de opening waren Paul Bilars (CEO van NecstGen), Focco Vijselaar (directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) en Pancras Hogendoorn (Decaan van het LUMC) aanwezig, evenals vertegenwoordigers van de Provincie Zuid-Holland, RegMed XB, Leiden Bio Science Park en de Universiteit Leiden. 

Cel- en gentherapie

Na de feestelijke opening konden bezoekers een glimp opvangen van de strikt gecontroleerde cleanrooms, laboratoria en apparatuur, die binnenkort volop in bedrijf zullen zijn. De 4.000 m2 grote faciliteit van NecstGen beschikt over 13 cleanrooms en 3 ontwikkelingslaboratoria, ondersteund door laboratoria voor kwaliteitscontrole en kantoorruimtes. Hier kunnen ontwikkelaars van cel- en gentherapie van over de hele wereld een nieuwe generatie therapieën ontwikkelen en produceren. 

Binnen het LUMC richten onderzoekers zich op de basis van de regeneratieve geneeskunde, namelijk de ontwikkeling en productie van stamcellen. Zo werken Leidse onderzoekers aan orgaan-op-chip modellen van het hart en de nieren. Het LUMC is een internationaal erkend centrum voor transplantatie van insulineproducerende cellen uit donororganen bij patiënten met type 1 diabetes. Daarnaast doen wetenschappers onderzoek naar nieuwe behandelingsmogelijkheden. Het toepassen van een nieuw celproduct bij patiënten is echter een zeer complex proces en moet veilig gebeuren. Daarom is de kennis en infrastructuur van NecstGen hard nodig.

Sneller naar patiënten

In april 2021 is de bouw begonnen in de rechtervleugel van het Mirai House op het Leiden Bio Science Park. In de komende maanden zal de faciliteit worden ingericht en gekwalificeerd voor de productie van GMP-producten. Paul Bilars: "We zijn verheugd om bij te dragen aan een nieuw tijdperk in de geneeskunde. Met de opening van onze faciliteit hopen we een belangrijke stap te zetten in het opzetten van een toekomstbestendige gezondheidszorginfrastructuur die kan profiteren van de ontwikkelingen in cel- en gentherapie. Uiteindelijk helpt dit ons om een nieuwe generatie therapieën sneller bij de patiënt te krijgen."

Over NecstGen

NecstGen is een nieuw kenniscentrum voor cel- en gentherapie, gevestigd in een speciaal gebouwde GMP-faciliteit op het grootste bio-cluster in Nederland, het Leiden Bio Science Park. Hier levert NecstGen belangrijke diensten op het gebied van ontwikkeling, productie en verhuur aan academische en industriële therapieontwikkelaars om een nieuwe generatie therapieën aan patiënten te kunnen leveren. NecstGen is volledig eigendom van het LUMC en heeft ook steun gekregen van het Nationaal Groeifonds, de Provincie Zuid-Holland en de Universiteit Leiden.