Internationale LUMC Masterclass Donorchirurgie groot succes

10 juni 2022• NIEUWSBERICHT

De tweede editie van de International Donor Surgery & Organ Perfusion Masterclass (IDSOPM) vond tussen 16 en 18 mei plaats in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). "We waren verheugd om meer dan 30 internationale professionals te ontvangen voor het evenement", zegt hoogleraar chirurgie André Baranski.

"Het succes van orgaantransplantatie begint bij de donor", zegt Baranski. Als hoogleraar heelkunde aan het LUMC richt hij zich in het bijzonder op het onderwijzen van chirurgische technieken voor de uitname, het behoud en de transplantatie van buikorganen. "Vroeger werden de meeste orgaanuitnames uitgevoerd door speciale chirurgische teams. Dit waren niet dezelfde teams die de orgaantransplantatie zelf uitvoerden. Daarom was het nodig om opleidingen en chirurgische technieken beter op elkaar af te stemmen."

Succesformule

De tweede editie van de Masterclass die in mei van dit jaar in het LUMC in Leiden plaatsvond, werd bijgewoond door 31 internationale professionals en de vraag ernaar neemt volgens Baranski steeds verder toe. "Een hands-on benadering is een essentieel onderdeel van het programma, want zo kunnen chirurgen hun technieken verfijnen op professionele preparaten. Met deze ervaring doen deelnemers belangrijke vaardigheden op, zoals het voorkomen van onherstelbare schade aan een orgaan tijdens de uitname!"

Van idee tot internationale masterclass

Het idee van Baranski om een cursus donorchirurgie in Nederland te organiseren, ontstond in 1997. Al in 1998 was de allereerste cursus donorchirurgie over technieken voor de uitname en preservatie van buikorganen. "Vanwege het succes toonden transplantatie-afdelingen in het hele land al snel belangstelling voor de cursus.” In 1999 kreeg de cursus accreditatie van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en een Masterclass-certificaat. "Toen begon de cursus ook de aandacht te trekken van diverse professionals uit België en Duitsland, waaronder uitname- en traumachirurgen, en chirurgen in opleiding."

Met steun van de European Society for Organ Transplantation werd in 2015 de eerste European Donor Surgery Masterclass georganiseerd in Leiden. "De masterclass werd beschouwd als een groot succes – en niet alleen onder Europese transplantatiechirurgen!", aldus Baranski. De wereldwijd groeiende belangstelling voor het vakgebied motiveerde de hoogleraar en zijn collega's om in 2019 een geheel nieuw programma in het leven te roepen, namelijk de IDSOPM.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.