Opening Leiden European City of Science 2022 door Robbert Dijkgraaf

21 januari 2022• NIEUWSBERICHT

Op zaterdag 22 januari 2022 opent minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf Leiden European City of Science. Als allereerste Europese stad organiseert Leiden een festival van 365 dagen, boordevol wetenschap, kennis en kunst, bedoeld voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Het LUMC is een van de founding partners.

De opening bestaat uit een speciale online filmpremière, die zaterdagmiddag om 14:00 uur wordt uitgezonden via leiden2022.nl/opening. Iedereen kan meekijken. 

Officiële opening in Europese stijl 

In de openingsfilm van Leiden European City of Science maakt bioloog en kunstenaar Auke-Florian Hiemstra een avontuurlijke reis door Leiden waar hij een serie bijzondere ontmoetingen heeft. Zo vertelt astrofysica Ewine van Dishoeck over de lancering van de James Webb telescoop, reumatoloog Ferry Breedveld introduceert het prestigieuze EuroScience Open Forum (ESOF) dat in juli gaat plaatsvinden en LUMC-hoogleraar Ton Rabelink vertelt vanuit het Leiden Bio Science Park over de innovaties van stamcelhotel NecstGen.

Founders 

Het LUMC is een van de vier founding partners van Leiden European City of Science 2022 en is nauw betrokken bij de organisatie van ESOF en de Life Sciences & Health week. Volgens Pancras Hogendoorn, hoogleraar en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC, is dit niet alleen een mooie kans om ons wetenschappelijke talent te tonen, maar ook om wetenschappers te inspireren en uit te nodigen om met ons samen te werken. “Een van onze belangrijkste doelen van Leiden2022 in om de wetenschap verder te brengen door kruisbestuiving met andere disciplines en internationale partners. Met de innovaties die daaruit voortkomen, werken we als LUMC aan betere gezondheidszorg voor onze patiënten.”

365 dagen nieuwsgierig 

Leiden zal dus het komende jaar de Europese hotspot van de wetenschap zijn. Leiden European City of Science 2022 presenteert activiteiten, tentoonstellingen, workshops, excursies en evenementen rond wetenschap, kennis, kunst en kunde. Het doel van het jaar is om wetenschap intensief te verbinden met de samenleving. Elke dag staat er een ander nieuwsgierig makend onderwerp centraal waarvoor Kennis door de Wijken laagdrempelige publieksactiviteiten organiseert. 

Binnen het jaarprogramma komt het hele kennisspectrum aan bod, van fundamentele wetenschap tot en met citizen science. Met veel aandacht voor de speerpunten van het LUMC: regeneratieve geneeskunde, oncologie en population health. Tot de hoogtepunten behoort het interdisciplinaire wetenschapscongres ESOF en de European Life Sciences & Health Week waar eind mei wetenschappelijke innovaties in de gezondheidszorg worden gepresenteerd. 

Leiden European City of Science 2022 is een initiatief van vier Leidse kennispartners: de Universiteit Leiden, het LUMC, de Hogeschool Leiden en de gemeente Leiden. Het label wordt toegekend door EuroScience in Straatsburg.