Prijzen, subsidies en benoemingen

16 september 2021• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Daarnaast worden ze vanwege hun kennis en expertise vaak gevraagd voor belangrijke posten, zowel nationaal als internationaal. Wij laten u graag zien wie er recent is beloond met een mooie prijs, subsidie of benoeming.

Hoogleraar Guchelaar ontvangt de American Society for Clinical Pharmacology and Therapeutics 2022 Mentor Award 

Voor zijn toewijding en prestaties ontvangt Henk-Jan Guchelaar, hoogleraar Klinische Farmacie aan zowel het LUMC als de faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen, de American Society for Clinical Pharmacology and Therapeutics (ASCPT) 2022 Mentor Award. 

De jury stelt dat Guchelaar de afgelopen 20 jaar heeft gediend als rolmodel en toegewijde mentor voor meer dan 80 jonge onderzoekers. Veel van zijn leerlingen hebben inmiddels met succes hun eigen onderzoeksgroepen opgericht, zijn hoogleraar geworden of vervullen een leidende rol in ziekenhuisapotheken of binnen de farmaceutische industrie. 

Zijn inspanningen strekken zich verder uit tot een breed scala aan activiteiten, waaronder de ontwikkeling van een geavanceerde therapiefaciliteit voor geneesmiddelen en de succesvolle oprichting van de nieuwe masteropleiding Farmacie van de Universiteit Leiden in 2016. Hij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan het vakgebied door verschillende mensen te inspireren om een carrière in de klinische farmacologie na te streven en de wetenschap en praktijk vooruit te helpen.

De ASCPT, opgericht in 1900, bestaat uit meer dan 2.300 professionals en is de grootste wetenschappelijke en professionele organisatie die topkwaliteit op het gebied van klinische farmacologie en translationele wetenschap dient en erkent. De ASCPT Mentor Award is een erkenning voor leden die een belangrijke impact hebben op de carrière van hun mentee. 

NTD Innovation Prize voor snelle en betaalbare diagnostiek schistosoma

Het INSPiRED project, waaraan het LUMC, TU Delft en de universiteiten van Ibadan en Lagos werken, heeft de Neglected Tropical Disease Innovation Prize (NTD) gewonnen. Ze krijgen 20.000 US dollars om hun nieuwe diagnostische tool voor schistosoma verder te ontwikkelen. 

Schistosomiasis is een groot probleem voor de gezondheid van mens en dier. Een vroege diagnose kan aanzienlijke gezondheidsschade voorkomen, maar de huidige diagnostische tools zijn arbeidsintensief, missen kwaliteitscontrole of vereisen dure apparatuur. Het doel van dit project is om een slim en betaalbaar digitaal hulpmiddel te ontwikkelen voor de diagnose van schistosomiasis in landelijke endemische gebieden. 

Dit instrument, de Schistoscope, is een nieuwe methode die technische optica en gespecialiseerde algoritmen combineert om een geïntegreerd, draagbaar en betrouwbaar optisch diagnostisch systeem te realiseren. De gegenereerde diagnostische gegevens kunnen offline worden geanalyseerd en geüpload naar servers op afstand. Dit versnelt snelle en grootschalige diagnose.

Vanuit het LUMC zijn Lisette van Lieshout, Angela van Diepen, Ron Hokke en Maria Yazdanbakhsh betrokken bij het INSPiRED project. Meer weten over de Schistoscope? Bekijk dan deze video

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.