‘Dankzij het volgen van een summer school heb ik mijn horizon kunnen verbreden’

11 juni 2021• NIEUWSBERICHT

De zomer is een goede periode om aan jezelf te werken. Waar de één de sportschool induikt, komen anderen tot rust in een retraite. Internist-endocrinoloog Maarten van Aken zocht afgelopen zomer juist nieuwe kennis. Tijdens een Summer School van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kon hij zijn vakgebied verbreden.

Van Aken (werkzaam bij het HagaZiekenhuis in Den Haag) deed vorige zomer mee aan de Summer School over Population Health Management (PHM), die door de LUMC-Campus Den Haag en Boerhaave Nascholing werd georganiseerd. “De interesse voor het vakgebied was eerder al aangewakkerd tijdens een bijeenkomst op de Haagse Campus”, vertelt Van Aken. “Ik had het gevoel dat de PHM-principes ook van meerwaarde konden zijn in mijn werk. Ik besloot daarom mee te doen aan de Summer School.”

Het onderwerp eigen maken

Het organiseren van de Summer School was nog een hele klus. Vanwege COVID-19 moest het hele interactieve programma online worden gehouden. Volgens Van Aken is die opzet geslaagd. “In een week tijd hebben we een overzicht gehad van het hele vakgebied. Het fijne daarbij was dat er destijds voor duidelijke subthema’s met interessante sprekers is gekozen. Daardoor was het programma zowel afwisselend als overzichtelijk. Op die manier heb ik het onderwerp mij goed eigen kunnen maken.”

Anders naar patiënten leren kijken

Als voorbeeld noemt hij de aandacht voor sociaal-economische factoren. “De achtergrond van mensen heeft vaak invloed op de zorgvraag van de patiënt. Dat klinkt heel logisch, maar het onderwerp triggerde mij echt tijdens de Summer School. Ik ben daardoor anders naar mijn patiënten gaan kijken.”

Van Aken licht dit graag toe: “Vaak zien we onze zorgpopulatie als één grote groep, waarbij voor iedereen dezelfde oplossing mogelijk is. Na afgelopen zomer ben ik mijn patiëntbestand gaan opdelen tussen hogere- en lagere risicogroepen. Het voordeel hiervan is dat ik nu vaker oplossingen kan aanbieden die beter op de patiënt zijn afgestemd. Dat maakt de zorg gelijk een stuk persoonlijker.”

De Summer School heeft de internist-endocrinoloog uitgedaagd om zich nog verder in het onderwerp te verdiepen. Momenteel volgt hij een online opleiding over PHM aan de Amerikaanse Johns Hopkins University. Collega’s die interesse hebben in het onderwerp raadt hij van harte aan om als introductie de LUMC Summer School te volgen. “Het is een relatief nieuw vakgebied. Het daarover samen leren en praten met mensen uit verschillende disciplines helpt ons om tot nieuwe ideeën te komen die de zorg in de regio verder kunnen verbeteren.”

Een Summer School volgen aan het LUMC

Wil jij je horizon deze zomer ook verbreden? Het LUMC biedt de komende maanden verschillende Summer Schools aan, waaronder eentje over PHM. Bekijk snel het aanbod op de website van de Universiteit Leiden. Wie weet zit er iets voor jou tussen en zien we je komende zomer terug.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.