Jonge talenten van LUMC ontvangen NWO Rubicon 2020-beurs om onderzoek te doen in het buitenland  

21 juni 2021• NIEUWSBERICHT

Annika de Jong en Julia Tilburg van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een NWO Rubicon 2020-beurs ontvangen waarmee ze twee jaar lang onderzoek kunnen doen aan prestigieuze internationale instellingen.    

In totaal krijgen 31 jonge talenten, die onlangs zijn gepromoveerd, de kans om in het buitenland onderzoekservaring op te doen aan topinstellingen als Stanford en Harvard. 

Rubicon 2020

Onderzoekservaring in het buitenland is een essentieel aspect van het opbouwen van een wetenschappelijke carrière. Als onderdeel van het NWO Talentprogramma, gericht op het behouden van talentvolle postdocs voor de wetenschap, biedt Rubicon recent gepromoveerde wetenschappers de mogelijkheid om voor een periode van 1 tot 2 jaar ervaring op te doen aan een buitenlands topinstituut. Rubicon overbrugt de fase tussen promoveren en in aanmerking komen voor financiering uit de NWO-talentenregeling. Laureaten van Rubicon 2020 zullen onderzoek doen naar uiteenlopende onderwerpen, van kwantumcomputers die op een chip passen tot het effect van cellulaire stress op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Stresstest voor hart- en vaatziekten

Ziekten kunnen stressreacties veroorzaken op cellen in het lichaam. Hierdoor kunnen normale processen, zoals de aanmaak van eiwitten, verstoord raken. In dit project gaat [Annika de Jong] naar de NYU Grossman School of Medicine in de Verenigde Staten om onderzoek te doen naar het effect van cellulaire stress op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Bloedplaatjes en het risico op veneuze trombose

De grootte en het aantal bloedplaatjes worden sinds kort in verband gebracht met het risico op veneuze trombose. Julia Tilburg gaat naar Harvard Medical School in de Verenigde Staten om te onderzoeken hoe genetische variaties die samenhangen met veneuze trombose kunnen bijdragen aan de productie van bloedplaatjes door megakaryocyten in het beenmerg.

Lees meer over het NWO Rubicon programma en de Rubicon 2020 onderzoeksprojecten.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.