Prof. dr. Fred Falkenburg ontvangt Koninklijke onderscheiding na afscheidscollege

23 June 2021• NEWSITEM

Het Academiegebouw van de Universiteit Leiden vormde op 21 juni het decor van het afscheidscollege van prof. dr. Fred Falkenburg, emeritus hoogleraar Experimentele Hematologie bij het LUMC. Tijdens die gelegenheid reikte de burgemeester van Oegstgeest aan hem de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw uit.

Het college van Falkenburg handelde over ‘Afweer tegen ziekten en vernieuwing’. LUMC-bestuursvoorzitter prof. dr. Douwe Biesma ging in zijn toespraak in op Falkenburgs verdiensten, net als prof. dr. Hendrik Veelken, afdelingshoofd Hematologie. Na zijn afscheidscollege kreeg professor Falkenburg de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw uitgereikt door de burgemeester van Oegstgeest Emile Jaensch, in verband met de coronaregels opgespeld door zijn vrouw, Lot Falkenburg.

Na zijn studie Geneeskunde in Leiden promoveerde Falkenburg binnen de Immunohematologie. Daarna was hij in het LUMC werkzaam als hematoloog. In 1999 werd hij benoemd tot hoogleraar Experimentele Hematologie. Gedurende zijn wetenschappelijke loopbaan verdiepte Falkenburg zich in stamceltransplantatie als immuuntherapie, waarbij afweercellen van de stamceldonor leukemie kunnen genezen. Zijn onderzoeksprogramma naar de onderliggende mechanismen leidde tot nieuwe behandelmogelijkheden en op deze basis zijn therapeutische celproducten ontwikkeld. Deze nieuwe behandelmogelijkheden worden terecht als “levend geneesmiddel” beschouwd.

Falkenburg deelde zijn kennis in meer dan 300 wetenschappelijke artikelen en meer dan 30 jonge wetenschappers zijn onder zijn supervisie gepromoveerd. In 2008 werd de prestigieuze Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs aan hem toegekend.

Falkenburg nam en neemt zitting in diverse raden en besturen. Hij was onder meer jarenlang lid en vicevoorzitter van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek. Hij betekent daarnaast veel in de wereld van de fondsenwerving in de strijd tegen kanker. Hij leverde onder meer grote bijdragen aan de German Cancer Aid, KiKa en KWF Kankerbestrijding. Bij de laatste was hij voorzitter van de wetenschappelijke raad, lid van diverse adviescommissies en van 2018 tot 2021 bestuurder.

Naast arts en onderzoeker is Fred Falkenburg een getalenteerd tekstschrijver en componist die inspireert, de lat hoog legt en met zijn unieke talent veel mensen binnen en buiten het LUMC met elkaar weet te verbinden. Zo schreef hij voor het LUMC voor het Cabaret Onderzoek, de Lustrum Musical BIBI en het gelegenheidskoor 'LUMChoir'.

Kijk het afscheidscollege, de speeches en de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding hier terug.