Prijzen, subsidies en benoemingen

10 juni 2021• NIEUWSBERICHT

Onderzoekers en medisch specialisten van het LUMC ontvangen regelmatig prijzen en subsidies voor het onderzoek of werk dat ze verrichten. Daarnaast worden ze vanwege hun kennis en expertise vaak gevraagd voor belangrijke posten, zowel nationaal als internationaal. Wij laten u graag zien wie er recent is beloond met een mooie prijs, subsidie of benoeming.

Professor Christine Mummery is Lefoulon Delalande laureaat 2021 

De Grand Prix 2021 van de stichtingen van het Institut de France vond plaats op 2 juni. De prestigieuze wetenschappelijke prijs ter waarde van 600.000 euro werd gelijk verdeeld tussen Christine Mummery en Professor Gordon Keller van het McEwen Stem Cell Institute. Beide onderzoekers zijn gewaardeerd voor hun werk op het gebied van de productie van verschillende soorten hartcellen uit pluripotente stamcellen, alsook voor hun toepassing als in vitro-modellen voor het bestuderen van hartziekten bij de mens en geneesmiddelenbehandelingen.

De Stichting Lefoulon-Delalande-Institut de France, die in 2000 is opgericht, draagt meer dan 1,4 miljoen euro bij aan medisch onderzoek op cardiovasculair gebied, waardoor elk jaar een internationale Grand Prix kan worden gefinancierd. De onderscheiden onderzoeken hebben betrekking op het cardiovasculaire gebied in brede zin: de fysiologie, biologie, geneeskunde, epidemiologie, farmacologie, celdifferentiatie, aangeboren misvormingen en - binnen deze disciplines - geavanceerde biologische, farmaceutische en instrumentele therapeutica.

Eerdere winnaars van de Lefoulon Delalande zijn Eric Olson, Christine en Jon Seidman en Elisabetta Dejana - beschouwd als internationale pioniers op het gebied van cardiale en vasculaire fysiologie, genetica en ontwikkeling. William G. Kaelin, Peter J. Ratcliffe en Gregg L. Semanza, waren de winnaars van de Lefoulon-Delalande Wetenschapsprijs in 2012. Samen ontvingen zij in 2019 de Nobelprijs voor de Geneeskunde.

Het Institut de France, dat in 1795 werd opgericht, kent elk jaar bijna 25 miljoen euro toe in de vorm van een veelheid aan beurzen, toelagen en prijzen in meer dan 60 landen. Deze komen ten goede aan initiatieven op het gebied van artistieke creatie, de verdediging van het erfgoed, wetenschappelijk onderzoek en acties ten gunste van de sociale cohesie.

Bekijk Mummery's toespraak online.

Karin de Visser gekozen als lid prestigieuze wetenschappelijke organisatie EMBO

Karin de Visser, groepsleider binnen de afdeling  tumorbiologie en immunologie in het Nederlands Kanker Instituut en hoogleraar experimentele immunobiologie van kanker bij het LUMC, is gekozen als lid van de EMBO, het prestigieuze internationale genootschap van leidende onderzoekers in de life sciences.

De (meer dan 1800) EMBO-leden kozen op 8 juni 64 nieuwe leden, uit 21 landen.

‘Het is een grote eer om als EMBO-lid gekozen te worden’, zegt Karin de Visser. Ik zie er enorm naar uit om deel uit te maken van de bruisende wetenschappelijke EMBO-gemeenschap en om aan de EMBO-programma’s mee te doen. Ook verheug ik me op de nieuwe netwerkmogelijkheden het EMBO-lidmaatschap met zich meebrengt.’

Karin de Visser richt zich in haar onderzoek op de ingewikkelde wisselwerking tussen kanker en het immuunsysteem, met een focus op borstkanker. Ze onderzoekt onder meer welke rol het immuunsysteem speelt bij uitzaaiing van kanker en bij resistentie tegen behandelingen, en hoe we deze processen kunnen sturen.   

Karin de Visser leidt ook een onderzoeksgroep in Oncode Institute, waar ze daarnaast lid is van de Research Management Commissie. Ze verwierf onder meer een Vici-subsidie, een ERC Consolidator Grant en onderzoeksgeld van KWF. Karin de Visser was van 2016-2019 ook al EMBO young investigator.

EMBO heeft als doel excellentie in de life sciences te bevorderen en getalenteerde onderzoekers te ondersteunen in alle fasen van hun loopbaan. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.