Beschermt tuberculosevaccin kwetsbare ouderen tegen de gevolgen van COVID-19?

2 september 2020• NIEUWSBERICHT

Biedt het BCG-vaccin tegen tuberculose bescherming tegen de gevolgen van een infectie met het coronavirus bij kwetsbare ouderen? Die vraag willen 22 ziekenhuizen, waaronder alle UMC’s en de Santeon topklinische ziekenhuizen, beantwoorden in een studie die wordt gecoördineerd door het UMC Utrecht.

Voor deze placebo-gecontroleerde studie worden kwetsbare patiënten van 60 jaar en ouder benaderd om deel te nemen via het ziekenhuis waar ze onder behandeling zijn. Om zo snel mogelijk resultaten te hebben worden er de komende twee maanden door de deelnemende ziekenhuizen tussen de 5.200 en 7.000 kwetsbare ouderen geïncludeerd, die gedurende 6 maanden na BCG-vaccinatie gevolgd worden. Rond het einde van dit jaar worden de eerste resultaten verwacht.

Eerder onderzoek toonde al aan dat het BCG-vaccin niet alleen beschermt tegen tuberculose, maar ook de afweer tegen andere ziekteverwekkers kan verhogen doordat het immuunsysteem een tijdelijke ‘boost’ krijgt.

Eenvoudig en risicoloos

In Leiden wordt het onderzoek aangevoerd door Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie. Hij zegt: “We weten niet wanneer er een vaccin tegen Covid-19 beschikbaar is. Met name ouderen kunnen zeer snel ernstig ziek worden en overlijden. We hopen dat deze tuberculosevaccinatie, die eenvoudig en risicoloos is, dat helpt te voorkomen.”

Lees meer over deze studie en ander BCG-onderzoek in het nieuwsbericht van het UMC Utrecht.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.